Így ünnepeltek a magánerdősök – MEGOSZ Jubileumi Nagyrendezvény (+KÉPEK)

megosz_201422Száz év alatt Magyarország megduplázta erdőterületét, így az ország területének több mint egyötöde lett, és minden évben több ezer hektárral tovább bővül az új telepítéseknek köszönhetően – húzta alá a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára pénteken Budapesten egy jubileumi ünnepség résztvevőit üdvözölve.

MEGOSZ Jubileumi Nagyrendezvény 2014 KÉPGALÉRIA >>>

 

Nagy István, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) két évtizedes fennállását méltató rendezvényen arról is beszélt, hogy a Nemzeti Erdőprogram alapján – amely része a Nemzeti vidékstratégiának – felgyorsul az erdőtelepítések üteme. Így a következő 10 év alatt várhatóan mintegy 700 ezer hektárral növekszik az erdők területe az országban, hogy az erdő által borított területek nagysága mihamarabb 20-ról 27 százalékra nőjön.

megosz_201424

Hozzáfűzte: mivel Magyarországon sok az osztatlan közös tulajdonú és a gazdálkodás alá nem vont erdő, a kihasználatlan területek fontos tartalékot jelentenek a nemzetgazdasági növekedés szempontjából. Ezért az erdőgazdálkodás Magyarország egyik fontos kitörési pontja lehet a 2020-ig tartó vidékfejlesztési ciklusban. Ebben a folyamatban a szaktárca számít a MEGOSZ aktív közreműködésére.

megosz_201410

Az államtitkár utalt rá: a magyar magánerdő-gazdálkodás a privatizáció óta eltelt negyedszázadban nem volt könnyű helyzetben. Ismert tény – mint mondta -, hogy a magánosítás során a magánerdő-gazdálkodók elsősorban az egykori termelőszövetkezeti erdőket és az állami erdőgazdaságok gyengébb, problémásabb területeit kapták meg. Valószínűleg éppen ezért a magánerdő-gazdálkodás szereplői hamar felismerték, hogy érdekük egy erős szakmai szövetség létrehozása, a közös fellépés érdekében.

megosz_201422

Nagy István kiemelte: a magánerdő-gazdálkodás számára nagy jelentőségű volt, hogy a magánszektor számára is megnyílt az elmúlt években a közfoglalkoztatás lehetősége. Így ma már több, mint 1500 közfoglalkoztatott dolgozik a magyar magánerdőkben. A célkitűzés pedig az, hogy ezek a programok a jövőben is folytatódjanak.

megosz_201471

Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára aláhúzta: az elmúlt két évtized legfontosabb üzenete az ágazat számára, hogy növekszik Magyarország erdővel borított területeinek aránya. Köszönhető mindez a támogatások és a telepítések rendszerének, valamint az állami és magánerdő-gazdálkodók kitartó, céltudatos munkájának. Külön öröm, hogy ez a növekmény jelentős része a magánerdő-tulajdonosok kezében van.

megosz_201438

Ezzel a magánerdők lassan elérik a teljes magyar erdőállomány 50 százalékát. Mindez most mintegy 850 ezer hektár erdőt, és mintegy 35 ezer gazdálkodót jelent. A magánerdők egyre nagyobb aránya azt is jelenti, hogy egyre több vidéki munkahelyet létesítenek a magánerdő-gazdálkodók. Egyebek mellett ezért fontos a magánerdő-gazdálkodók támogatása, hiszen ők helyben piaci alapon valósítanak meg munkahelyeket, és nyújtanak így megélhetést sok embernek – hangsúlyozta.

megosz_201432

Az államtitkár az MTI-nek még mindezt kiegészítette azzal, hogy a szaktárca a MEGOSZra stratégiai partnerként tekint. Így a jogalkotási munkában is számít a segítségére. Bitay Márton Örs jelezte: a MEGOSZ szorgalmazta az erdő-, a természetvédelmi és a vadaszati törvény esetében egységes jogszabály alkotását.

megosz_201420

Luzsi József, a MEGOSZ elnöke elmondta: a magánerdő-területeknek mintegy 80 százalékát művelik jelenleg Magyarországon. A magánerdők területe az elmúlt 20 évben több, mint 100 ezer hektárral nőtt. A magánerdőkben évente mintegy 3,3 millió köbméter hengeres fát termelnek ki. Ennek a termelési értéke 80 milliárd forint, amennyiben mindehhez hozzászámolják a különféle erdei szolgáltatásokat is, úgy a termelési érték 120 milliárd forintra emelkedik.

megosz_201429

A MEGOSZ elnöke az MTI kérdésére közölte még azt is: a magánerdőkből úgy termelnek ki évente 3,3 millió köbméter fát, hogy közben az erdők fatömege gyarapszik. Most a magánerdők fatömege 140 millió köbméter. Ez azt jelenti, hogy az erdők növedéke évente több, mint a kitermelés. A kitermelés mértéke a magánerdőkben 80 százalék körül mozog, így a tartamosság garantálható.

megosz_201477

(Szöveg: MTI; Képek: Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?