Hullajtott agancsok mustrája a Kefag Zrt. területén

hullajtott_agancsKapitális méretű, hullajtott agancsokat is lehetett mustrálgatni a Kefag Zrt. bemutatóján. Az elveszített fejdíszek bizonyítják, hogy a dám és gímszarvasok kedvelt élőhelye a Duna-Tisza köze.

Hatalmas érdeklődés kísérte a császártöltési parkerdőben megrendezett hullajtott agancs bemutatót, ahol a korábbi legszebb és legnagyobb fejékek mellett, újabb dám és gímagancsokat is láthatott a jórészt szakemberekből álló közönség. A harmadik alkalommal megrendezett bemutatón összesen 232 agancsot lehetett megszemlélni.

Sokan megcsodálták azt a 2006-ban elhullajtott, páratlan 28-as, 11,7 kg-os gímagancsot, amit hajósi területen találtak. Rigó Ferenc, a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság elnöke elmondta, következő évben már puskavégre akadt a tíz év körüli, remek trófeájú szarvasbika.

A kapitális trófeákra – kvázi mint „reklámhordozókra” –, szüksége lenne a vadásztársaságoknak, de néha nem lehet tovább várni a kilövetésre, hiszen ez az egyik fő bevételi forrást jelenti számukra. Mint elhangzott: az elhullajtott agancsok mintegy ötödét találják meg a vadászatra jogosultak, mivel valóságos iparággá fejlődött az agancsok illegális begyűjtése. Az ”agancsvadászok” az ágas-bokros területeken gyakran addig űzik a vadat, amíg azok menekülés elveszítik agancsaikat. Mint mesélték: akár 3 ezer forintot is kaphatnak kilónként az agancsokért a feketepiacon.

hullajtott_agancs

– Mindenképpen tenni akarunk ez ellen – jelentette ki Szenek Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati-Halászati Osztály vezetője, aki örömmel számolt be arról is, hogy a megyében az elmúlt vadászidényben 24 aranyérmes gím, és több mint negyven aranyérmes dámbika került terítékre.

A megyében, a tudatos génállományőrzésnek is köszönhetően, a gímszarvas állomány fokozatosan gyarapodik – különösen az akácerdőkben találtak alkalmas élőhelyeket a gímek –, de a terjedőben dámok is. Mindezek bizonyítják, hogy szarvasokból milyen gazdag vadászati lehetőség van a Duna-Tisza területeken, ahol apróvadakkal amúgy is nehézkesen lehet gazdálkodni, az őzállomány pedig gyenge.

(baon.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?