Többműveletes fakitermelő gépek – harveszterek – csoportosítása

timberjack_harvesterAz 1960-as években jelentek meg, majd a 1970-es években elterjedtek és szereztek létjogosultságot Nyugat-Európában a többműveletes fakitermelő gépek. Ezek olyan speciális erdészeti gépek, melyek egyszerre két vagy több művelet elvégzésére alkalmasak, általában az átlagosnál nagyobb teljesítményre képesek.

Kapcsolódó cikkünk:
Fakitermelés lombos állományokban többműveletes fakitermelő gépek alkalmazásával
Forwarderek alkalmazási lehetőségei napjainkban

TÖBBMŰVELETES FAKITERMELŐ GÉPEK – HARVESZTEREK – CSOPORTOSÍTÁSA

HORVÁTH ATTILA LÁSZLÓ
Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdészeti-műszaki és Környezettechnikai Intézet, Sopron
ahorvath@emk.nyme.hu

Az 1960-as években jelentek meg, majd a 1970-es években elterjedtek és szereztek létjogosultságot Nyugat-Európában a többműveletes fakitermelő gépek. Ezek olyan speciális erdészeti gépek, melyek egyszerre két vagy több művelet elvégzésére alkalmasak, általában az átlagosnál nagyobb teljesítményre képesek. Jelenleg a legkorszerűbb technológiát képviselik.  Eleinte a többműveletes fakitermelő gépeket öt csoportra osztották fel: döntőgépek, gallyazógépek, darabológépek, gallyazó-daraboló gépek, teljes fakitermelő gépek. A gépek fejlesztésénél a fő cél az volt, hogy az alapgépre minél több adaptert szereljenek fel. Így az egymást követő műveleteket időveszteség nélkül lehetett végrehajtani. Az új gépek kialakulásával a csoportosítás is megváltozott. Alapvetően két nagy csoportjuk ismert:
–    Harveszterek: a fa tőtől való elválasztását és a hozzá kapcsolódóan még egyéb műveleteket (rakásolás, gallyazás, darabolás, előközelítés, közelítés) is elvégező gép.
–    Processzorok: A fa tőtől való elválasztását nem, de a többi műveletet (gallyazás, kérgezés, darabolás, előközelítés, közelítés) kapcsoltan végző gépek.
A magas műszaki változatosság és fejlettség következtében a harveszterek számos szempont szerint csoportosíthatóak napjainban.

Eredmények
A gépgyártó cég által kínált harveszterek – műszaki megoldásaik tekintetében – következőképpen csoportosíthatóak:

harvester1

A.    Alapgép alapján
Napjaink – daruval és hidraulikus rendszerrel rendelkező – erőgépei egy harveszterfej felszerelésével alkalmassá tehetőek faanyag kitermelésére. A következő erőgéptípusok alkalmasak többműveletes fakitermelő gépnek (1. ábra):
1.    Speciális erdészeti erőgép (pl.: Silvatec 896 TH-H)
2.    Földmunkagép (pl.: CAT 501 + Prentice harveszterfej)
3.    Rakodógép (pl.: Sennebogen 718M + Kesla 25RH harveszterfej)
4.    Univerzális traktor (pl.: Valmet Valtra 6750 + Naarva Stroke 2000-25 harveszterfej)
5.    Teherautóra épített kötélpálya processzorfejjel (pl.: Koller 507 + Woody 50 harveszterfej) (hegyi harveszter)

B.    Adapterek száma alapján
Az első daruharveszterek forvarder alvázra épített processzor (gallyazó-választékoló-daraboló) adapterből és a darura épített döntőfejből álltak össze. Ezek voltak az úgynevezett kétadapteres harveszterek. Napjainkra ez a műszaki megoldás ilyenfajta formája háttérbe szorult – az egyadapteres harveszterek javára – azonban univerzális traktorokra szerelhető adapterek, ill. kisgépek formájában mai napig léteznek (2. ábra):
1.    Egyadapteres (erőgép és harveszterfej) (pl.: Ponsse HS16 Ergo)
2.    Kétadapteres (erőgép, döntőfej és processzor) (pl.: Rottne 6WD + ÖSA 707)

harvester2

C.    Gépkezelő helyzete alapján
A távvezérlésnek köszönhetően már léteznek kívülről irányított többcélú fakitermelő gépek, de továbbra is a saját kabinból történő irányítás a legelterjedtebb (3. ábra):
1.    Irányított gép (harveszter) kabinjából irányít a gépkezelő. (pl.: Prentice 2510)
2.    Kihordó kabinjából távirányítással működteti a harvesztert. (pl.: Gremo Besten RH 96)
3.    Harveszter közelében állva távirányítással működteti a gépet. (pl.: RCM harveszter)

harvester3

D.    Járószerkezet típusa és száma alapján
A többműveletes fakitermelő gépek körében az egyik legnagyobb változatosság a járószerkezetek körében tapasztalható. A járószerkezetek típusának, anyagának és számának variálásával igyekeznek a gép gyártók minél kíméletesebb megoldást kialakítani (4. ábra):
a.    Lánctalp
Meredek terepviszonyok között is alacsony talajnyomás és jó terepjáró képesség jellemzi a lánctalppal felszerelt fakitermelő gépeket. Anyaguk alapján két csoportba sorolhatóak:
1.    Fém
1.1.     2 db lánctalppal rendelkezik (pl.: Impex Königstiger T30)
1.2.     4 db lánctalp a gumikerekek helyén (pl.: Valmet 911.1 X3M + Wetla)
2.    Műanyag
2.1.     2 db műanyag járófelületű lánctalppal szerelt (pl.: Neuson Ecotec 9002HV)
b.    Gumikerék
A gumikerekek alkalmazása a legelterjedtebb az erdészeti gépek körében is. A kerekek számának és szélességének növelésével, valamint az abroncsnyomás csökkentésével a talaj és az újulat szempontjából is kíméletesen tudnak mozogni a terepen ezek a gépek.
1.    4 db (pl.: CAT 570)
2.    6 db (pl.: Timberjack 1270B)
3.    8 db (pl.: Ponsse Ergo 8W)
4.    4 db tömör gumikerék és 6 db ballonos gumikerék (pl.: The Beauty)

harvester4

c.    Speciális
Prototípusok, kísérleti jellegű gépek, legújabb műszaki megoldások körében találkozhatunk az eddigiektől eltérő, különleges kialakítású járószerkezeteket.
1.    Gumihevederes
A lánctalp és a gumikerék előnyös tulajdonságait együttesen megvalósító járószerkezet.
1.1.     4 db gumikerék és 2 db gumihevederes járószerkezet (pl.: EcoLog 590C + Tidue Track)
1.2.     4 db gumiheveder (pl.: EcoLog 570D + Tidue Track)
2.    Gumitalp
A John Deere walking tractor, azaz a lépegető harveszter 6 db hidraulikus működtetésű lábán található ez a kör alakú, gumi felület járószerkezet, amely felláncozott a jobb kapaszkodó képesség érdekében.
3.    Hatszögletű fém talp
A legújabb fejlesztésű Portál-harveszter járószerkezete 2 x 3 db hidraulikus lábból áll, amelyek 3-3 db hatszögletű fém talppal érintkezik a talajjal.

harvester5

E.    Járószerkezet mozgathatósága alapján

Az évtizedek során számos erdészeti gépeket gyártó cég más-más műszaki megoldást fejlesztett ki a terepegyenetlenségek leküzdésére. Mozgathatóság szempontjából el lehet különíteni állítható és nem állítható járószerkezetű harvesztereket (5. ábra):
1.    Nem állítható (pl.: Valmet 911.3)
2.    Vízszintesen állítható: A nyomtáv hidraulikusan, fokozatmentesen állítható. (pl.: Impex Königstiger T25)
3.    Függőlegesen állítható: A lengőkarok segítségével a járószerkezetek külön-külön is fel-le mozgathatóak. (Lengőkaros) (pl.: EcoLog 550C)
4.    Függőlegesen és hosszirányba állítható: Tolókarok segítségével állítható a tengelytávolság és fel-le mozgathatóak rajta lévő kerekek. (Tolókaros) (pl.: Highlander)
5.    Függőlegesen és vízszintesen állítható: A kereket tartó karok fel-le és jobbra-balra mozgathatóak. (Karos – kerekes) (pl.: Menzi Muck A91 Woody50 harveszterfejjel)
6.    Lépegető: 6 db hidraulikus működtetésű lábbal rendelkezik (pl.: John Deere walking tractor)
7.    Portál: Egy összecsukható portálsín tart kapcsolatot a két, egyenként 3 db hidraulikusan mozgatható lábbal felszerelt tartóegység között. A sín a tartóegységek fölött 360°-ban elforgathatóak. (pl.: Portál-harveszter)

F.    Kezelőfülke szintezése alapján
Ergonómiai szempontból előnyös, hogyha a gép kezelőfülkéje terepviszonyoktól függetlenül közel vízszintes helyzetű marad (6. ábra):
1.    Nincs szintezés (pl.: Gremo HPVR)
2.    Géptörzs szintezése a járószerkezettel (pl.: Menzi Muck A91)
3.    Kezelőfülke és a daru közös tartóegységének szintezése csuklós szerkezettel és hidraulikus munkahengerekkel (pl.: Logman 821H)
4.    Kabin szintezése hidraulikus munkahengerek segítségével (pl.: Valmet 941.1)
5.    Függesztett kabin (pl.: Tigercat Hemek H16)

harvester6

G.    Daru és a kabin egymáshoz viszonyított helyzete alapján
A biztonságos és termelékeny fakitermelést befolyásolja a kezelőfülkéből való kiláthatóság. A harveszterfejet tartó darukar méreténél fogva képes a legnagyobb holttér előidézésére. A következő műszaki megoldások alakultak ki e probléma feloldására (7. ábra):
1.    Kabin előtt található (pl.: Vimek 404 T3)
2.    Kabin előtt, de a kabinnal együtt szintezett és a daru fordulását szinkronban követi a kabin is. (pl.: Logman 801H)
3.    Kabin mellett, kabinnal együtt szintezett a daru (pl.: Valmet 911.3)
4.    Kabin mellett, géptörzssel együtt szintezett a daru (pl.: John Deere 909JH)
5.    Kabin mögött található a daru (pl.: Highlander)
6.    Kabin körül: A darut tartó és mozgató szerkezet közrefogja a kabint. (pl.: Ponsse Scorpion)

harvester7

H.    Kombinálhatóság alapján
A többcélú gépek új generációja az úgynevezett kombinált (combi, dual) gépek, melyek a fakitermelés mellett a faanyagmozgatás műveleteit is képes végrehajtani. De különleges esetekben a harveszeterek alkalmassá tehetőek a fakitermelés során keletkező vékony faanyag (vágástéri melléktermék) azonnali aprítására, ill. kötegelésére is, továbbá harveszterfej helyére hasító adapter is felszerelhető rövid idő alatt. (8. ábra):

harvester8

1.    Harvarder
1.1     A rakoncák felrakásával ill. harveszterfej rönk-fogó kanálra történő átszerelésével forvarderré alakítható. (pl.: Ponsse Buffalo Dual)
1.2    A hátsó munkavégző egység cseréjével alakítható kihordóvá. (pl.: Forsteline MPM C90)
1.3    A rakoncás pótkocsi felkapcsolásával és a harveszterfej rönkfogó kanálra való cseréjével forvarderré alakítható. (pl.: Timbear Lightlogg C)
1.4    Forgózsámolyos rakfelülettel szerelt.(pl.: Valmet 801 Combi)
2.    Vonszoló – harveszter: Szorítózsámollyal rendelkezik. (pl.: Highlander)
3.    Kötélpálya – harveszter: A harvesztert összeépítették egy kisteljesítményű kötélpályával.  (pl.: Haas TST 400-Timberjack)
4.    Aprító – harveszter (pl.: Valmet 801C BioEnergy)
5.    Kötegelő – harveszter (pl.: Pinox 828/330/510 Combi)
6.    Hasító – harveszter (pl.: Lasco Masi-Timberjack)

Összefoglalás
Az elmúlt évtizedekben széles skálája alakult ki a többcélú gépeket gyártó cégeknek, melynek következében igen változatos képet mutatnak a piacra kerülő gépek, mind megjelenésükben, mind műszaki megoldásaik tekintetében. Teszik ezt egy ergonomikusabb, balesetektől mentesebb és termelékenyebb fakitermelés érdekében.

Felhasznált irodalom
Horváth B. (2003): Erdészeti gépek. Budapest, Szaktudás Kiadó Ház, 296. p.
http://www.farmi.us/newpage18.htm
http://vimek.se/
http://lemn.fordaq.com
www.artekno.fi
www.cat.com
www.deere.com
www.eco-log.se
www.fordaqmachinery.com
www.forestline.se
www.forsttechnik.at
www.gremo.com
www.impex-forstmaschinen.de
www.kollergmbh.com
www.komatsuforest.com
www.kwf-thementage.de
www.logman.fi
www.menzimuck.com
www.neuson-ecotec.com
www.pinox.com
www.ponsse.com
www.prenticeforestry.com
www.sennebogen.com
www.silvatec.com
www.tigercat.com
www.timbear.se

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?