Az aprítékról és az aprítógépekről volt szó a Hajnal-Tájban

apritekA gázfüggőség kiváltásának egyik módja, ha minél többen állnak át fatüzelésre. Magyarország erdeiben számtalan olyan nyesedék, beteg fa található nagy mennyiségben, amit ha szakszerűen, úgynevezett aprító gépekkel ledarálnak, akkor teljes értékű tüzelő nyerhető.

Ezekből a fákból mást már nehéz lenne előállítani, és a szállításuk is gondot okozna, ezért helyben felaprítva olyan nyersanyag hasznosítható, amely egyébként csak elveszne. A szakemberek szerint azonban nem lehet kihordani az összes aprítéknak alkalmas fát az erdőből, tudni kell, mi az a mennyiség, amit a megfelelő humuszképződéshez ott kell hagyni a természetben.

Vannak olyan aprítéktüzelésű kazánok, amelyekkel – például Visegrád térségben – egész szállodát, illetve egyéb intézményeket is ki tudnak fűteni. Magyarországon jellemzően a nagyobb erőművek is aprítéktüzelésűek, de a költségek csökkentése miatt ezekben helyben aprítják az odavitt farönköket. Az apríték szállítása ugyanis – mivel háromszor-négyszer nagyobb a tárfogata, mint a nyers fáé – jóval drágábbá tenné a tüzelőfajtát.

Kisebb, illetve közepes mennyiségi igények esetén mobil aprítógépeket használnak, és ilyenkor az erdőben vagy közvetlenül a kazán mellett készül a fűtőanyag. Utóbbi azért előnyös, mert viszonylag nagy térfogata miatt nehéz lenne tároló helyet biztosítani az aprítéknak.

A fűtőértékét alapvetően a nedvessége határozza meg, ezért ha van rá lehetőség, érdemes szárítani. Főleg a friss aprítékra igaz ez, aminek 50 százalék körüli a víztartalma, és ez különböző szárítási technikákkal 15-20 százalékra csökkenthető.

Egy középkategóriás aprítógép, amelyben hat kés van, névlegesen harminc köbméter fát tud pár centis darabokra hasítani óránként. A fát azonban kézi erővel kell belepakolni, ám olyan tempóban ez megy, hogy a rönköket szinte beszívó gép elérje a maximális teljesítményét. Napi két-három órás használat mellett a hat kés egy hónapot bír. A gép úgy indul, mint egy személyautó, slusszkulccsal,  a hangja alapjáraton nem túl zavaró, ám amikor belekerül a fa, csak fülvédővel elviselhető a zakatolása.

(hirado.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?