50 éves az OEE Erdészettörténeti Szakosztálya

_IGP6600November 15-én tartotta az Erdészettörténeti Szakosztály megalakulásának félévszázados jubileumi ünnepségét az Erdészeti Információs Központ konferenciatermében és a Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárban.

A megjelent szakosztálytagokat, a meghívott vendégeket és az előadókat Prof. dr. Oroszi Sándor a szakosztály elnök köszöntötte, majd átadta a szót Zambó Péter egyesületi elnöknek Az elnök gratulált a jeles évforduló alkalmából és felhívta a figyelmet a szakosztály munkájának eddigi eredményeire és az ezt prezentáló Erdészettörténeti Közleményekre, mint az Erdészeti Lapok után az OEE második legrégebb óta folyamatosan megjelenő szakmai, egyesületi periodikájának fontosságára. Egyben kérte a szakosztály hathatós támogatását az újonnan indult egyesületi kezdeményezés, az „Erdész Panteon” folyamatos bővítésében, kimunkálásában. Az egyesület honlapján már elérhető szakmai arcképcsarnok a jeles erdész elődöket hívatott egybegyűjteni és közreadni.

_IGP6572

A jubileumi rendezvény első felében három előadást hallgathattak meg a résztvevők. Elsőként Szakács László a szakosztály félévszázados múltját, a kezdetektől a jelenig tekintette át, érdekes és tanulságos adatok segítségével is bemutatva az eltelt ötven év eseményeinek hű tükrét.

„Az Országos Erdészeti Egyesület Erdészettörténeti Szakosztályát 1963. október 25-én alapították meg, Budapesten.” – kezdte előadását a következőkben a még köztünk lévő és aktív két alapító tag egyike, Dr. Király Pál. A személyes hangvételű visszaemlékezés a megalakulás részletes körülményeit tárta fel a hallgatóság előtt és az erdészettörténeti kutatások kezdeteinek hőskorát és kibontakozását idézte fel.(Az előadás szövege az Erdészeti Lapok decemberi lapszámában lesz olvasható, Szakács László összefoglaló szakosztály-történeti írása mellett.)

_IGP6582

Záró előadásként Nagy László, az Erdészeti Lapok főszerkesztője már a jelenre és a jövőre koncentrált, mikor bemutatta az Egyesület jubileumhoz kapcsolódó legújabb fejlesztési törekvésének első lépéseit, az Erdészettörténeti Közlemények digitalizálásának már elérhető eredményeit. Az Erdészeti Lapok digitális archívuma az Egyesület egyik legnagyobb sikerei közé tartozik, mellyel egyben kilépett a szakmai és az egyesületi keretek közül. Ennek már kitaposott és jól bevált nyomvonalán fog felépülni a Közlemények szabadon kereshető, bárhonnan, bárki által elérhető internetes archívuma is, mely a Lapokhoz hasonlóan élő, folyamatosan frissülő adatbázis kíván lenni.

A félévszázados ünnep második felében a Wagner Károly Szakkönyvtárban Detrich Miklós és Ihárosi Péter a SEFAG Zrt képviseletében adta át Dr. Sárvári Jánosnak, a könyvtár őrének, a somogyi erdőgazdaság idén 40 éves születésnapját ünneplő üzemi lapjának (jelenleg Erdőkerülő címen), négy évtizednyi évfolyamot felölelő, egybekötött példányait. A folyóirat a somogyi térség mára erdészettörténeti jelentőségű szakmai archívuma lett, így a kutatók számára is értékes forrásként szolgálhat.

_IGP6600

A folytatásban, méltón a fél évszázados ünnephez, Nyirádi Lajos erdőmérnök, erdészeti, faipari és vadászati érmekből, plakettekből álló gyűjteményének bemutató darabjait tekinthették meg a résztvevők. A gyűjteményt az 1999-ben elhunyt kolléga és tagtárs családtagjai adták át októberben (lsd. Erdészeti Lapok novemberi lapszám, p.381.) a Könyvtár állományába, ezzel is emlékezve Nyirádi Lajos elévülhetetlen érdemeire, a Könyvtár megalapításában és létrejöttében. Az adományozást Dr. Sárvári János köszönte meg a jelenlévő családtagoknak, leszármazottaknak.

_IGP6628

A nap remek zárása és egyben meglepetése volt Tóth Aladár erdőmérnök szakmatörténeti dokumentum adományozása, mellyel egy 1856-os datálású kisiblyei üzemtervet nyújtott át a Könyvtár őrzésébe.

_IGP6644

(Forrás: Országos Erdészeti Egyesület; Nagy László)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?