Trófeaszemle Gúthon – A legnagyobb trófea 12,04 kilogrammos volt (+Képek)

guth_trofea5Negyedik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A bemutatóra igazi, hamisítatlan őszi időben került sor, számos környékbeli vadásztársaság és szakmai szervezet képviselőjének jelenlétében.

Gúth neve mára egybeforrott a dámmal, de ne felejtsük el, hogy az akácról is nevezetes a térség. Két olyan fajról van szó, ami az itteni embereknek munkát és megélhetést, a NYÍRERDŐ-nek hírnevet, hazánknak világszerte ismertséget ad. Az akác- és a dámgazdálkodásból származó jövedelemmel igyekszünk úgy gazdálkodni, hogy az a jövő generáció számára is hasznosuljon. A gúthi kisvadászház átalakítása a napokban kezdődik, egy erdészeti-vadászati bemutatóhelyet létesítünk, ahol egyebek mellett az erdő élővilágát is megismerhetik majd az érdeklődők – mondta köszöntőjében Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

guth_trofea1

A mostani a valaha lőtt legerősebb teríték, de a gúthi dámállomány minősége még nem ért a csúcsra. Büszkék vagyunk arra, hogy a 85 elejtett bikánál négy kiló az átlagsúly. A helyes arányok megtartása miatt tudatosan több, kisebb súlyú bikát is meglövettünk az elmúlt hetekben. Ha a barcogás végén terítékre nem hozott erős, érett bikákat meglövettük volna, minden idők legmagasabb, 4,20 – 4,30 kilós átlagsúlyát értük volna el, száz trófeával. Az idei két legnagyobb dámtrófea valószínűleg bekerül a világranglista első tíz helyezettje közé, de a gúthi gímre is egyre büszkébbek vagyunk. Hozzá kell szokni, hogy Hajdú-Bihar megyében komoly gímbikák is vannak – jelentette ki Bartucz Péter, erdészeti igazgató.

guth_trofea5

A legnagyobb gúthi dámtrófea 5,48 kilogramm súlyú, további négynek a súlya haladta meg az öt kilogrammot, négy és öt kiló között pedig 36 bika volt. Az érmes arány 97 százalék: 64 arany, 12 ezüst, 6 bronzérmes trófea jelenti a barcogás mérlegét.

guth_trofea4

A tíz puskavégre került gímbika átlagsúlya 8,24 kilogramm. A legnagyobb trófea 12,04 kilogrammos, ez egy tízéves bika ékessége volt. Az érmes arány 60 százalék, 3 agancs arany, 2 ezüst, 1 pedig bronzérmet kapott a bírálaton.

guth_trofea3

guth_trofea2

(Nyírerdő Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?