Áder János találkozott a Vancouverbe emigrált soproni erdészekkel

ader-magyar-hirlap-d000155ECccb918e107c0Az 56-os forradalom után Kanadába emigrált soproni erdőmérnök-hallgatókkal találkozott kedden Vancouverben Áder János köztársasági elnök.

A nyugat-magyarországi városból 1957-ben 141 erdész hallgató és 14 oktató érkezett Kanadába, ahol a Brit Kolumbiai Egyetem befogadta őket, és lehetővé tette a diákok tanulmányainak befejezését 1958 és 1961 között. A soproni erdészcsoportot a legsikeresebb emigránscsoportnak minősítette a Kanadai Bevándorlásügyi Kutatóintézet.

“A soproni csoport nem esett bele a magyar átokba, mi nem lettünk oldott kéve, hűségesek maradtunk az alma materhez és Magyarországhoz” – jelentette ki Grátzer Miklós, a Soproni Alumni erdészek elnöke, a New York-i Egyetem tanára, a Nyugat-Magyarországi (Soproni) Egyetem díszdoktora.

A Győr-Moson-Sopron megyei Csornáról származó Áder János elmondta: külön kérte, hogy észak-amerikai látogatását úgy szervezzék, hogy annak folyamán találkozhasson a földijeivel. Az elnök elismerését fejezte ki a soproniaknak, akik hasznos tagjaivá váltak a kanadai társadalomnak, és akiknek kulcsszerepük volt abban, hogy Kanada a saját örökségeként tekint az 1956 hagyományára.

Józsa László erdőmérnök, a Brit Kolumbiai Egyetem erdészeti karának nyugalmazott kutatója bemutatta az államfőnek és feleségének az általa – Gál Árpád faműves segítségével – faragott, a tanintézmény területén 2007-ben felállított székely kaput és kopjafát, amelyet a magyar oktatók és hallgatók Kanadába érkezésének 50. évfordulója alkalmából állítottak fel. A Kanadának a soproni erdészek által adományozott kapun négy nyelven – magyarul, angolul, franciául és a helyi indián dialektusban – szerepel az Isten hozott! felirat.

Az észak-amerikai magyar közösségeket a forradalom 57. évfordulója alkalmából felkereső köztársasági elnök a kanadai nagyvárosban, a Forest Lawn National Parkban megkoszorúzta az 56-os emlékművet. Áder János a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület székházában elmondandó beszédével zárja hivatalos programját.

A köztársasági elnök hat soproni erdésszel találkozott egy közös ebéd keretében, a csoport még mindig élő tagjai közül  háromtucatnyian pedig rész vesznek majd az esti megemlékezésen. Brit Kolumbia tartomány székhelyét megelőzően az államfő Kanadában Torontót, az Egyesült Államokban pedig Bostont, Los Angelest és San Franciscót kereste fel.

(corvinusradio.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?