Szacsvay akác – Elődeink öröksége, a gúthi erdő büszkesége

Gúth2A „Szacsvay akác – Elődeink öröksége, a gúthi erdő büszkesége” elnevezéssel rendezett szakmai bemutatót a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete.

A program résztvevőit Szalacsi Árpád, a társaság vezérigazgatója köszöntötte. Ez az 1,7 hektáros, 71 éves erdőrészlet az akác szentélye. Látható, hogy ez az Amerikából származó fafaj nálunk új otthonra talált. Járt itt olyan észak-amerikai kutatócsoport, amelynek tagjai nem akarták elhinni, hogy ez a faj az ő akácuk. Őshazájában ugyanis meg sem közelíti azokat a méreteket, amelyeket itt elért. Ez a Szacsvay akác állomány több mint hetven éves. Látni olyan fát, ami 37 méter magas, és találni olyan törzset, ami 73 centi vastag – fogalmazott Szalacsi Árpád. A vezérigazgató szerint idehaza számtalan támadás éri az akácot, holott hasznossága vitathatatlan, mind az ipar, mind a mezőgazdaság számára kitűnő nyersanyag, a tűzifájáról nem is beszélve.

Szalacsi Árpád

Szalacsi Árpád

Mindenki előtt ismert, hogy a társadalom a közjóléti és turisztikai területen egyre több igényt támaszt az erdővel szemben. Természetesen egy állami erdészeti társaságnak ezt figyelembe kell venni, és erre pénzt, fedezetet kell teremteni. Ezt csak olyan fafajból tudjuk biztosítani, amely gyorsan nő, eladható, és amely munkát ad az itteni emberek számára. Úgy gondolom, hogy Magyarország erdőgazdálkodását európai rangra igazából az akácgazdálkodás emelheti. Bízom abban, hogy ezt előbb-utóbb az akác ellenzői is belátják és elfogadják. Ráadásul itt Gúthon meg kell említeni a dámot is, ami – hasonlóan az akáchoz – nem számít őshonosnak nálunk, mégis világszerte jó hírét viszi hazánknak és a NYÍRERDŐ-nek egyaránt – hívta fel a figyelmet Szalacsi Árpád.

Gúth3

Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára egyebek mellett a közfoglalkoztatás fontosságáráról beszélt. Az erdő, amellett, hogy csodálatos helyszín, munkalehetőséget is jelent az emberek számára – ez igaz a magánszférára és a közfoglalkoztatásra egyaránt. Itt mindig van tennivaló – jelentette ki Czomba Sándor.

Czomba Sándor

Czomba Sándor

Az akác több olyan környezeti probléma megoldásában segített, amely a fafaj nélkül nem sikerült volna, ilyen például a futóhomok megkötése – mondta Csiha Imre, az Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi állomásának vezetője, aki kutatói szempontból mutatta be az akácot. A fafaj tulajdonságait ismertetve emlékeztetett arra, hogy jelenleg hét államilag elismert akácfajtát és nyolc fajtajelöltet tartanak számon.

Gúth1

Ez az erdő valószínűleg a világ legszebb akácosa, szükség van az ilyen „templomokra”, hogy új híveket szerezzünk az akácnak. Az emberek egyik része nem ismeri ezt a fafajt, a másik része viszont ismeri és szereti. Az erdő örök, de a fa nem – fogalmazott Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója arra utalva, hogy megkezdődött a 71 éves erdőállomány letermelése. A vágásfordulót itt egyébként korábban ötven évre tervezték.

Gúth2

A programon jelen volt dr. Papp László, Debrecen alpolgármestere, valamint a NYÍRERDŐ Zrt. felügyelőbizottságának képviseletében Rádly Éva Mária, elnök és Virágh Krisztián is.

(Nyírerdő Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?