Egyszerűsített tölgy- és bükkmakk behozatal 2013-ban

tolgy_szaporitoanyagAz Erdészeti Szaporítóanyag Terméktanács kérésére a jelenleg tapasztalható tölgymakk-hiány megoldására a NÉBIH az idei évben lehetővé tette a Kárpát-medence területéről az egyszerűsített behozatalt – hívja fel a figyelmet a szakmai szervezet honlapján.

Ennek eredményeként a Hatóság részéről tölgymakk (kocsányos, kocsánytalan, cser) és bükkmakk tételek behozatalakor elfogadott lesz a SZAZ kategória és a csökkentett követelményszintű kísérő okmány.

A Hatóság ezen kedvezményes eljáráshoz az alábbi feltételeket támasztja:
1. a behozatalok továbbra is minden esetben bejelentés kötelesek;
2. a tétel eredetét valamilyen dokumentummal igazolni kell, szóbeli igazolás nem elegendő, írásbeli dokumentum szükséges;
3. abban az esetben, ha valaki a rövidtávú üzleti érdekei miatt szélsőségesen használja ki ezt a jogi kedvezményt, és ”törvénytelen trükkös megoldásokkal” visszaél vele, komoly jogi és pénzbeli szankciók elé állítja magát;
4. végül abban az esetben, ha mégis megfelelő mennyiséget sikerül a hazai forrásokból gyűjtetni azonnali hatállyal visszaáll az engedmény nélküli behozatali rend, hiszen közös célunk, hogy elsődlegesen a hazai források kerüljenek felhasználásra.

“A Terméktanács Elnöksége tisztelettel kéri, és határozottan felszólítja a tisztelt Tagságot a  fenti feltételek betartására, a tisztességes piaci és üzleti magatartásra annak érdekében, hogy a behozatali kedvezményt a hazai termelők a jövőben is kihasználhassák. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy minden visszaéléstől a Terméktanács elzárkózik!” – olvasható a csemete.hu oldalon.

(Erdészeti Szaporítóanyag Terméktanács)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?