A világ legnagyobb farakása Svédországban (+KÉPEK)

farakas_sved1A képeken a svédországi Byholma város használaton kívüli repülőtere látható.  Svédországban helyi látványosság lett, miután gigantikus fa-lerakatot csináltak belőle.

2005. január 13-án Svédországra lecsapott a Gudrun hurrikán, amely az ország történelmének egyik legnagyobb pusztítását okozta. A 126 kilométer/órás viharban előfordultak 165 km/órás széllökések is. A hurrikán szinte elképzelhetetlen pusztítást végzett Dél-Svédország erdőiben. Becslések szerint 75 millió köbméter fát tört el, vagy csavart ki tövestől a szél. Ez Svédország ötéves fakitermelésének felel meg.

Azonnal megkezdték a károk felszámolását, és a faanyag mentését. A képeken a svédországi Byholma város használaton kívüli repülőtere látható. Svédországban helyi látványosság lett, miután gigantikus fa-lerakatot csináltak belőle. Szinte elképzelhetetlen a halom mérete: 13 méter magas és 2000 méter hosszú. 12 sorban fekszenek a 5-6 méteres rönkök. Ide hordták össze a kidőlt fák használható törzseit. Körülbelül 341 000 otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás, több tízezer házban napokig, mintegy 10 000 lakásban még három hét után is áram nélkül éltek. A halálos áldozatok száma 22 volt. Ez az egyik legnagyobb környezeti katasztrófa a svéd történelemben. A károk olyan nagyok voltak, hogy még 2010-ben is a kormány 5 milliárd svéd koronát (kb. 15 milliárd forint) fordított az erdők telepítésére.

farakas_sved6

farakas_sved4

farakas_sved1

farakas_sved5

farakas_sved2

farakas_sved3

(toochee.postr.hu – faipar.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?