Bemutatták a Sóstói-erdő című könyvet

Az Erdők Hete rendezvénysorozat részeként mutatták be a Sóstói-erdő című könyvet Nyíregyháza-Sóstóhegyen. A NYÍRERDŐ Zrt. gondozásában megjelent kötet szerzői arra vállalkoztak, hogy egy átfogó monográfiában foglalják össze a tudnivalókat a nyírségi megyeszékhely ékkövéről.

Bemutatták a Sóstói-erdő című könyvet

A könyvbemutató résztvevőit elsőként Tölgyfa Gábor, a Nyíregyházi Erdészet igazgatója üdvözölte, majd Szalacsi Árpád, az erdészeti társaság vezérigazgatója mondott köszöntőt.

 sosto_konyv1

Ez rendhagyó alkalom, hiszen egy erdészeti társaságnak általában nem tartozik megszokott feladatai közé a könyvek kiadása. Mi, itt a NYÍRERDŐ Zrt.-nél ezt másképpen gondoljuk. Mindig is fontosnak tartottuk, hogy – mindennapi munkánk elvégzése mellett – felhívjuk az emberek figyelmét Észak-kelet Magyarország nevezetességeire. A látnivalók között pedig természetesen szeretett erdeinket is be akarjuk mutatni. Az elmúlt években több filmet is készíttettünk, amelyek nemzetközi díjakat is nyertek. Ezen túl útjára indítottunk egy könyvsorozatot is. Remélem, sokan emlékeznek rá, hogy két évvel ezelőtt mutattuk be itt, Nyíregyházán a Baktai-erdő című könyvet. Azt megelőzően pedig a Bereg tüdejéről, a természeti értékekben bővelkedő Bockerek-erdőről is megjelentettünk egy kiadványt. Nyíregyházi székhelyű társaságként kézenfekvő volt, hogy elkészítsük a Sóstói-erdőt bemutató kötetet is. Az erdő, ami Nyíregyháza szerves része, mára az itt élők kedvelt kirándulóhelyévé vált. Bízom abban, hogy a most megjelent kiadvány még a rendszeres erdőjárók számára is sok újdonságot és érdekességet tartalmaz – fogalmazott Szalacsi Árpád. 

sosto_konyv2

A kiadvány szerkesztője, Dr. Bartha Dénes, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Növénytani és Természetvédelmi Intézet igazgatója arról beszélt, hogy egy ismeretterjesztő monográfia összeállítása volt a cél. Nagyon sok szerzőt vontak be a könyv a készítésbe, mert sokféle szempontból akarták bemutatni a Sóstói-erdőt. Nem tudományos művet akartak letenni az asztalra, ami csak néhány embernek szól, hanem olyat, amit bárki kézbe vehet. A kötet egyebek mellett tartalmazza a Nyírség részletes természetföldrajzi ismertetőjét is. Dr. Kovács Gábor, az egyetem Termőhelyismerettani Tanszékének docense szerint számos TDK-dolgozat és diplomamunka született az évek során a NYÍRERDŐ által kiadott könyvekre alapozva. Ráadásul külföldön, a Freiburgi és a Göttingeni egyetemen is tartottak előadásokat a térségi erdőkről. 

sosto_konyv3

A program zárásaként a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola udvarán elültettek egy házi berkenye csemetét. Az idei évben ez az év fája Magyarországon.

(NYÍRERDŐ Zrt.)

 erdomezolike