Összegyűltek a magánerdősök – Hangulatjelentés a MEGOSZ nagyrendezvényéről (+KÉPEK)

eIMG_1758Részletes tudósítást csak később fogunk készíteni a MEGOSZ október 5-i nagyrendezvényéről, sőt, videóban is beszámolunk majd a szakmai programról, de egy kis hangulatjelentéssel a helyszínről is jelentkezünk! Frissítjük!

MEGOSZ nagyrendezvény képgaléria >>>

 

DÉLELŐTT

Reggel 10 órakor mintegy 300 magán erdőgazdálkodó részvételével vette kezdetét a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) nagyrendezvénye Kecskeméten. A szakmai program házigazdája idén a Fanyarka Kft., a helyet a Valkon 2007. Kft. adja. A cég Valtra traktorai már kora reggel a gépbemutatóra vártak – ez jól látszik az Erdő-Mező Online fotóján is.

megosz_201351

A megjelenteket Dr. Sárvári János, a MEGOSZ ügyvezető elnöke köszöntötte, majd Jakab István, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet. A magán és az állami erdők között fontos az együttműködés – jelentette ki. Hozzátette; az erdészet támogatás nélkül nem tudja szolgálni a közjót.

eIMG_1715

Bognár Lajos a VM-et képviselve beszédében szintén hangsúlyozottan beszélt az erdők közjóléti jelentőségéről, majd a közös sikerről beszélt, amelyet a kormány a szakmai szervezetekkel érhet el.

A rendezvényen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a MEGOSZ-szal létrejött együttműködésről és az erdőgazdálkodók támogatásáról beszélt. A cél, hogy az ágazat minél több forrással rendelkezzen, miközben az adminisztráció a lehető legkevesebb legyen.

A rendezvényen jelen volt Rudolf Rosenstatter az osztrák erdőgazdálkodók képviseletében, Ing. Milan Ovsenik Szlovákiából, illetve Szakács Sándor, aki az erdélyi erdészeket és magánerdősöket képviselte. A székely vendég beszédében elmondta; egy Kárpát-medencei együttműködést szorgalmaznak az EU-n belüli érdekképviselet erősítéséhez.

A MEGOSZ nagyrendezvényén beszédet mondott Nyitrai András is, „Magyarország elsősorban agrárország” – szögezte le. Nagypál Sándor Kecskemét alpolgármestere a terveikről számolt be, amelyben komoly helyen szerepel, hogy több megújuló energiát használjanak a jövőben. Ennek nagy részét pedig a helyi erdők adhatnák.

eIMG_1758

A két házigazda is a délelőtt folyamán köszöntötte a megjelenteket. Kecskeméti Sándor, a Valkon 2007. Kft. ügyvezetője a MEGOSZ-t méltatta, és a nagyrendezvény jelentőségéről beszélt. Az erdőgazdálkodással foglalkozó Fanyarka Kft. vezetője, Sípos István cégét mutatta be a megjelenteknek.

Kiemelkedően jó beszédet tartott a MEGOSZ elnöke, Luzsi József, aki a magánerdősök problémáit vetette fel. A támogatások kapcsán pozitív és negatív tapasztalatokat is felsorolt. Méltatta a NATURA 2000 támogatásokat, de ugyanakkor elmondta, hogy az erdészeti-potenciál helyreállításához kapcsolódó pályázat 1,5 éve nem lett kifizetve, amely komoly bizalomvesztést eredményezhet. Az elnök jónak értékelte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eddigi munkáját, amely szerinte már most kiválóan működik.

eIMG_1789

A délelőtti programok zárásaként a Rimler Pál emlékérem átadása történt meg. A rangos elismerést Góhér Zoltán vehette át.

eIMG_1793

DÉLUTÁN

Igencsak érdekes, de mindenekelőtt hasznos előadások és bemutatók zajlottak a MEGOSZ október 5-i nagyrendezvényének délutáni részében. Részletes tudósítást a későbbiekben közlünk, de most ízelítőt adunk a délutáni programokból is.

Először három előadás következett. Szedlák Tamás erdészeti szakértő és Lapos Tamás főosztályvezető-helyettes a VM-től a 2014 és 2020 közötti időszak erdészeti támogatásairól beszélt. Kiderült többek között, hogy várható erdészeti géptámogatás is a következő ciklusban. Nagy Imre, az ERTI tudományos munkatársa „Jövőnk a hengeresfa ültetvény!” címmel tartott érdekfeszítő előadást. Ezekről bővebben egy későbbi cikkben az Erdő-Mező Online részletesen is beszámol.

megosz_201355

Az előadásokat követő blokkban az osztrák és a szlovák vendégek mutatták be nemzeti sajátosságaikat az erdészeti támogatásokkal kapcsolatban. A két beszámoló igencsak tanulságos volt a magyar erdőgazdálkodók számára. Dipl. Ing. Franz Grill erdészeti igazgató osztrák részről, míg
Ing. Milan Ovsenik erdészeti igazgató szlovák részről tartott előadást. Később erről is részletesebben beszámolunk!

megosz_201324

Az utolsó elméleti blokk a későbbi gépbemutatót alapozta meg; előadást tartott ugyanis a házigazda Valkon 2007. Kft. erőgépkereskedelmi vezetője, Jócsák Attila, aki a Valtra traktorok mellett a Seppi erdészeti zúzókat, a Kesla darukat és kihordó kocsikat valamint a Rotor tuskófúrókat mutatta be.

megosz_201331

A STIHL újdonságairól is szó esett a MEGOSZ rendezvényén; az MS 150 TC és az MS 661 motorfűrészek már a legújabb környezetvédelmi normáknak is megfelelne, és rengeteg újdonságot tartalmaznak.

megosz_201346

A másik házigazda, a Fanyarka Kft. ügyvezetője, Sípos István cégét mutatta be, majd a MEGOSZ új partnerét, a Seacon Europe Kft.-t ismerhette meg a szakmai közönség. Ők a szenzoros vagyonvédelemről tartottak látványos előadást.

megosz_201329

A gyakorlati gépbemutatón a STIHL motorfűrészei és egyéb termékei mellett Valtra traktorokat, egy Seppi erdészeti zúzót, és a Palfinger-Epsilon új daruját láthatták az erdőgazdálkodók a gyakorlat közben. Az új Palfinger-Epsilon erdészeti daruról bővebben IDE kattintva, korábbi cikkünkben olvashat!
A többi gépről, és a gépbemutatóról bővebben egy későbbi cikkben írunk majd.

megosz_201336

megosz_201340

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?