Az IKR nem értékesít többé mezőgazdasági gépet – Az Invest Kft. vesz át több feladatot és márkát

newhollandAz IKR Zrt. pénteken hivatalosan bejelentette, hogy a Fiat-csoporthoz tartozó New Hollanddal kötött forgalmazási szerződését a gyártó felmondta, így befejezi a mezőgazdaságigép-forgalmazási tevékenységét, elszámol a szállítókkal és a hitelezőkkel.

A társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében ismertette: a további működésére vonatkozó döntéseket a menedzsment később hozza meg. A termelő partnerek részére az eddig az IKR Zrt. által képviselt munkagépgyártók termékei nagy részének forgalmazását az Invest Gépkereskedelmi Kft. veszi át. Az IKR Zrt. által korábban végzett szervizszolgáltatást és alkatrész-értékesítést szintén ez a társaság végzi a jövőben. A továbbiakban a speciális munkagépek forgalmazását a jövőben kisebb, rugalmasabb cégek végzik majd.

“A New Holland forgalmazóváltása okán 100-150 ember veszíti el munkáját, bár a cég vezetése mindent megtesz, hogy munkatársainak elhelyezkedését elősegítse” – áll a közleményben. A Case IH cég gépeit forgalmazó Invest Gépkereskedelmi Kft. alkalmazza az IKR Zrt. szervizzel és alkatrészellátással foglalkozó szakembereinek egy részét, biztosítva a New Holland gépekkel dolgozó IKR-partnerek számára a szervizt és az alkatrészellátást, beleértve az átalánydíjas szervizszolgáltatást is – teszik hozzá.

Az IKR Zrt. munkagépszállítói közül többen, így a Hardi, Dondi, Matermacc és Strom gépek gyártói, az Invest Gépkereskedelmi Kft.-n keresztül folytatják gépeik forgalmazását Magyarországon.

Az IKR Gépkereskedelmi Kft. is bővíti tevékenységét, gépkínálatának kialakításról tárgyalások folynak.

Szaxon J. Attila vezérigazgató korábban az MTI-vel azt közölte: a New Holland a szerződés felmondását azzal indokolta, hogy új alapokra kívánja helyezni tevékenységét, ezért régiókat alakítanak ki, és a Magyarországot érintő központ Csehországban lesz.

Az IKR 30 esztendőn át forgalmazta Magyarországon a Claas német mezőgazdasági gépeket, erről 2001-ben azért mondott le, hogy az újdonságnak számító New Holland-termékeket bevezesse a hazai piacra. Az IKR jóvoltából a New Holland mára vezető szerepet játszik a magyar agráriumban.

Az MTI-nek adott IKR-információk alapján a társaság nettő árbevétele 2011-ben 29,7 milliárd, 2012-ben pedig 20,9 milliárd forint volt. Az idén a menedzsment a jelenlegi adatok alapján minimálisan 17,5 milliárd forintos éves nettó árbevételre számít. A bevételcsökkenést a társaságnál a cég strukturális átalakításával magyarázták.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?