JENZ aprítógép és Ponsse harvester-forwarder – Forest Power az innoLignum Sopron kiállításon (+KÉPEK, VIDEÓ)

innolignum_harmadik41Az Egererdő Zrt.-nek két hete átadott, MAN teherautóra szerelt JENZ ágaprítóval, és a Robusta Kft. területein kiválóan működő Ponsse Buffalo Dual kettős célú géppel készült az innoLignum Sopron kiállításra a Forest Power Kft.

MINDEN EGY HELYEN AZ INNOLIGNUM SOPRON RENDEZVÉNYRŐL >>>
INNOLINGUM SOPRON 2013 KÉPGALÉRIA >>>

A Forest Power Kft. elsősorban erdészeti gépek és logisztikai eszközök forgalmazásával, szervizelésével és alkatrész-ellátásával foglalkozik. A cég egyik fontos márkája a Ponsse. A finn gyártmányú forwarderek, harvesterek a világ élvonalához tartoznak, hiszen a piaci részesedés tekintetében a Ponsse a dobogón tartózkodik. “Finnországban, az erdészeti gépek hazájában, több gépet értékesítenek, mint az összes többi gyártó együttvéve. Tehát ott 50 százaléknál nagyobb piaci részesedéssel rendelkezik” – mondta el az Erdő-Mező Online portálnak Bálint András, a Forest Power Kft. ügyvezetője.

innolignum_harmadik42

A cég másik fő termékkörébe az aprítógépek tartoznak, méghozzá a németországi JENZ gyárból. Késes és kalapácsos aprítógépeket, traktor-meghajtású, sajátmotoros, különböző teherautóra felépített változatokat is találhatunk a termékpalettán. “Igazából a biomassza minden előforduló változatát képesek ezek a gépek feldolgozni; a hengeresfa, a lomb, de akár a hulladékfa, tehát a raklapok vagy akár a kiszedett tuskók aprítására is képesek.

Fakitermeléstől a szállításig

A harmadik fő termékkör a logisztikai eszközök csoportja. A HIAB Daruszerviz Kft.-vel karöltve a Forest Power Kft. az erdőben történő fakitermeléstől a fa szállításáig mindenre megoldást tud kínálni; tehát a fakitermelésre, a közelítésre és szállításra is.

balint_andras_ponsse

“A szállításhoz kapcsolódnak a teherautóra szerelt Alucar felépítmények. A finn gyár termékei alumíniumból vannak, ami miatt könnyűek, ezáltal egy sokkal kedvezőbb terhelhetőséget érünk el a teherautónál. Ez szerelvényenként 1,5-2 tonna is lehet. Ha összeadjuk, hogy fordulónként ez mekkora pluszt jelent, akkor kijelenthetjük; ez nagy előnyt biztosít a felhasználó részére” – mutatta be a terméket Bálint András.

Két hete az Egererdő Zrt.-nél a JENZ

Az innoLingum Sopron kiállításon a Forest Power Kft. egy 4 tengelyes MAN-ra felszerelt JENZ 561DL típusú aprítót mutatott be a közönségnek. “Ez egy sajátmotoros gép, 500 lóerős Mercedes motorral, 82 centiméter átmérőjű rotorral, 1 méter széles befogadó vályúval rendelkezik. Ami a teljesítménypotenciálját illeti, akár óránként 150-160 köbmétert is el lehet vele érni. A gép egy forgó zsámolyra van felszerelve, tehát az alapanyag adagolása mindkét irányból lehetséges. Erre a teherautóra egy Jonsered típusú fülkés rakodó darut is építettünk a fülke mögé, mert az ügyfél kérése volt, hogy egy nyomon pótkocsikat is tudjon tölteni vele” – mutatta be a standon álló gépet az ügyvezető.

innolignum_harmadik41

Mint megtudtuk, az említett tulajdonos az Egererdő Zrt., és az egyedi gép mindössze 2 hete lett átadva az erdőgazdaságnak; mintegy 50-60 üzemórát dolgoztak vele eddig. „Ebből a gépből ez az első darab hazánkban, de Magyarországon a JENZ magasan piacvezető helyen szerepel. Vannak traktoros kivitelű gépek, és teherautóval egybeépített gépek is” – tudtuk meg a szakembertől.

innolignum_harmadik43

Egy Ponsse két munkára

A Forest Power Kft. standján a legnépszerűbb gép egyértelműen a Ponsse Buffalo Dual volt. A gép nevében szereplő Dual arra utal, hogy ez a Ponsse egy fakitermelő és egy kiközelítő gép is egyben. „Mint minden többcélú eszköz, némi kompromisszumot ebben az esetben is találunk. Azt lehet mondani, hogy a gép 70 százalékos értékű harvester és 90 százalékos forwarder. Harvester üzemmódban leszerelhető a rakoncás felépítményt, ezáltal az nem akadályozza a kitermelést. Egyébként egy 14 tonnás terhelhetőségű forwardernek felel meg.” – magyarázta az Erdő-Mező Online-nak Bálint András.

innolignum21

A sárga finn gépen egy H5-ös típusú harvester fejet láthattak az érdeklődők az innoLignum Sopron kiállításon, ami az 50 centiméteres vágáslap átmérőjű fenyőfa esetében is hatásos.

innolignum22

A kiállított gép üzemeltetője a nyárlőrinci Robusta Kft. „Nekik ez a második ilyen gépük, az előzőben nagyjából 10 000 üzemóra van már, és mintegy 100 ezer köbmétert termeltek vele. Magyarországon ők a legnagyobb ügyfelünk, összesen 6 Ponsse gyártmányú géppel dolgoznak. Ebben van kimondottan harvester és kimondottan forwarder is, valamint a két Dual típusú gép” – tudtuk meg a kiállításon.

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?