Amikor a szőlőültetvényeket erdővé minősítik…

szolo18 millió forintot költött tavaly Kecel Önkormányzata arra a városrendezési tervre, amelyben egy kecskeméti tervező cég több mint 500 földtulajdonos szőlőültetvényét átminősítette erdővé. Az egykor országos sajtót is bejárt mintagazdaság területe ma legfeljebb vadgazdálkodásra alkalmas.

A 80-as években az országos sajtót is bejárta, Kecelen az Öreghegy térségében kialakított szőlőültetvény híre, mivel ott –akkor úttörő módon- kiépítettek egy öntözőrendszert. A 210 hektáros szőlőültetvényt a képviselő-testület által tavaly elfogadott, városrendezési tervben erdőterületté nyilvánították. A jogszabályok szerint ugyanis szükség volt a város körül egy megfelelő nagyságú zöldterületre. Az Önkormányzat által felkért kecskeméti tervező cég épp ide rajzolta be a szükséges mennyiségű fás területet, elfelejtve értesíteni az ottani több mint 500 tulajdonost, valamint a hegyközséget.

Az ügyet nyilvánosságra hozó önkormányzati képviselő szerint az ügyben felmerül az önkormányzat felelőssége is. Herczeg Imre szerint megoldást egyedül a városrendezési terv módosítása jelenthet, de még így sem garantálható minden szőlősgazda ügyének megnyugtató rendezése. Akik ugyanis az átminősítés után uniós forrásból telepítettek, vagy vágtak ki szőlőket azok törvényt sértettek. A korábbi állapot visszaállítása- amennyiben lehetséges- akár másfél évig eltarthat, és több millió forintba kerül. A probléma megoldásával a városvezetés is foglalkozik, október 1-re ígértek részletesebb információk

(kecelinfo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?