Északerdő Zrt.: Ez a nap a kisvasútról szólt (+Képek)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAz Északerdő Zrt. fenntartásában lévő Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) állomásain rendezte meg szombaton a Magyar Turizmus (MT) Zrt. valamennyi hazai kisvasút közös ünnepét, a Kisvasutak napját.

Az MT tavaly indított országos kampányt az erdei kisvasutak népszerűsítésére, elsősorban azért, hogy ráirányítsák a figyelmet ezekre a szerelvényekre.

A szombati rendezvényen több ezren vettek részt, a programok három helyszínen, Lillafüreden, az ómassai Fazola kohónál és Garadnán zajlottak. A turizmussal foglalkozó társaság tablókiállításán minden hazai erdei kisvasút bemutatkozott, a “Zselici Csühögőtől” a legrégebbi kisvasúton, a Zsuzsi vonaton keresztül Viliig, a napelemes kistestvérig.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A látogatók azt is megtudhatták, hogy melyik a legmeredekebb erdei kisvasút, melyik hazánk utolsó, még működő gazdasági vasútja, Bemutatkozott Európa egyetlen, összefüggő ártéri erdejében működő kisvasútja, a Gemenci Erdei Vasút, és megismerkedhettek a világelsőként Lillafüreden kifejlesztett kisvasúti hibrid mozdonnyal is.

A Kisvasutak napját hagyományteremtő céllal tavaly tartották meg első ízben Királyréten. A Magyar Turizmus Zrt. “Kisvasútra Fel!” szlogennel indított kampányának célja Magyarország természeti értékeinek és a hazai kisvasutak világának megismertetése a gyerekekkel és a természetjáró közönséggel.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Az erdei vasutakat korábban erdőgazdálkodási célból építették, ma már azonban jószerivel csak személyforgalomra használják, az országban húsz vonalon, 250 kilométernyi hosszon utazhatnak rajtuk a kirándulók.

A rendezvényen Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója azt mondta: az elmúlt évben – az utasforgalmat tekintve – a lillafüredi vasút bizonyult a legnépszerűbbnek Magyarországon.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Az erdőgazdasági társaság kiterjedt közjóléti és turisztikai tevékenységet folytat, a lillafüredi mellett Pálházán is fenntart egy erdei vasutat, négy erdészeti erdei iskolát és több mint hetven erdei kirándulóhelyet üzemeltet. Ebben az évben 870 millió forintot fordít a cég közjóléti fejlesztésekre.

Lillafüred – ez a nap a kisvasútról szólt

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút volt a “főszereplő” szeptember első szombatján: több ezren vettek részt a Kisvasutak Napján. A programok három helyszínen, Lillafüreden, a Fazola kohónál és Garadnán zajlottak.  A nap folyamán a Lillafüredi Állami Erdei Vasút szerelvényei módosított menetrend szerint közlekedtek.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A Magyar Turizmus Zrt. tavaly indított országos kampányt az erdei kisvasutak népszerűsítésére. Az volt a cél, hogy ráirányítsuk a figyelmet ezekre a személyszállítókra. Az akkori rendezvénysorozat zárásása Királyréten volt. A sikeres program után esett a választás Lillafüredre, hogy itt rendezzük meg a második alkalommal a Kisvasutak Napját. A környék rendkívüli adottságokkal rendelkezik, a Lillafüredi Állami Erdei Vasúttal a Bükk számos csodálatos helyére el lehet jutni. A nap folyamán bemutatkoznak a hazai erdei kisvasutak, még a Nyugat-Dunántúli régióból is érkeztek erre a programra – fogalmazott köszöntőjében, a rendezvények központi helyszínén, a Fazola-kohónál Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen szerveztük meg a Kisvasutak Napját. Megtiszteltetés, hogy helyet adhattunk az országos rendezvénynek. Arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy az elmúlt évben – az utasforgalmat tekintve – a Lillafüredi Vasút bizonyult a legnépszerűbbnek Magyarországon. Társaságunk kiterjedt közjóléti és turisztikai tevékenységet folytat: a Lillafüredi mellett Pálházán is fenntartunk egy erdei vasutat, négy erdészeti erdei iskolát és több mint hetven erdei kirándulóhelyet üzemeltetünk. Ebben az évben 870 millió forintot költünk közjóléti fejlesztésekre. Arra biztatok mindenkit, hogy ne csak ilyen alkalmakkor, hanem egész évben vegye igénybe az általunk nyújtott szolgáltatásokat  – mondta Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

Az állami erdészeti társaságok tulajdonosi jogainak gyakorlója, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nevében dr. Halász Zsolt, igazgató köszöntötte az egybegyűlteket.

Lillafüreden a hazai kisvasutak bemutatkozó tablókiállítása mellett a kisvasút járműveit is megnézhették a résztvevők. Ezen túl az MVK Zrt. jóvoltából két veterán autóbuszt is kiállítottak. Folyamatosan váltották egymást a gyerekek az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti erdei iskoláinak kézműves foglalkozásain, és nagy sikert aratott a sétalovaglás is.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Garadnán Decathlon íjászat és Mókus odú játszótér várta a kicsiket. A családok pedig akár közösen is bejárhatták a Pisztráng tanösvényt.
A Fazola-kohónál levő színpadon egész nap egymást váltották az előadók: fellépett a 4-Dance Club gyerek-és felnőtt műsorral, a Miskolci Majorette, a Ködmön Se Tánc és az Ámulat társulat. A végére maradt a sztárfellépő, a 100 Folk Celsius emlékezetes koncertje zárta a rendezvényt.

(MTI; Északerdő Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?