Megszűnhet a bábolnai IKR Zrt.

ikrcl_bA mezőgazdasági gépek, berendezések forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó New Holland felbontotta kizárólagos forgalmazói szerződését a bábolnai IKR-rel, emiatt megszűnhet a 45 éves társaság és 360 munkahely – írta pénteken a Fehérvár24 internetes portál.

Szaxon Attila IKR-vezérigazgató tájékoztatása szerint a New Hollanddal kötött szerződésük jövő év áprilisban megszűnik, miközben a hazai forgalmazást már megkezdte az Agrotec nevű cseh cég. A New Holland a szerződés felmondását azzal indokolta, hogy új alapokra kívánja helyezni tevékenységét, ezért régiókat alakítanak ki, a Magyarországot érintő központ Csehországban lesz. “A gazdákat nem érinti a változás, hiszen a szervizeket, alkatrész-utánpótlást biztosítjuk, illetve a cseh cég is ezt teszi majd” – mondta Szaxon Attila, de szerinte az IKR Zrt.-t valószínűleg be kell zárniuk.

A Fehérvár24-nek a vezérigazgató elmondta: a cseh cég valószínűsíthetően brüsszeli lobbival vette rá a New Hollandot arra, hogy ellenszolgáltatás nélkül átvehesse a magyarországi forgalmazást – amit magyar vállalkozás teremtett meg -, így a gépértékesítésből származó profitot kivihetik az országból. A 45 éves múlttal rendelkező IKR 30 esztendőn át forgalmazta Magyarországon a Claas német mezőgazdasági gépeket, erről 2001-ben azért mondott le, hogy az újdonságnak számító New Holland-termékeket bevezesse a hazai piacra. Az IKR jóvoltából a New Holland mára vezető szerepet játszik a magyar agráriumban.

IKR Zrt. BPT 10 MOZ erdészeti többcélú kihordó

IKR Zrt. BPT 10 MOZ erdészeti többcélú kihordó

A portál beszámolója szerint “a módszer kísértetiesen hasonlít a Globus Konzerv csehországi átadására, ahol a cseh Hamé a saját termékeire és receptúráira már csak a Globus Konzerv márkát húzza rá, és értékesíti Magyarországon”. Az IKR Zrt. 2012 szeptemberében eladta növényvédőszer, vetőmag és műtrágya forgalmazásával foglalkozó üzletágait az érintett ingatlanokkal együtt a cseh Andrej Babis érdekeltségi körébe tartozó IKR Agrár Kft.-nek. Szaxon Attila az eladást azzal indokolta, hogy a bankok 2009 elejétől nem voltak hajlandók finanszírozni a társaság tevékenységét.

ikr_gepek

Az IKR termelési integrátorként a gazdálkodást előre finanszírozta a termelőknek, és a termés jövedelméből számoltak el. A banki pénzből biztosított előfinanszírozás elmaradása miatt a vállalat korábban 120 milliárd forintot elérő forgalma 30 milliárdra zuhant le, ami a kötelezettségekkel együtt csőd közeli helyzetet hozott létre. A vezérigazgató az MTI-nek akkor elmondta, hogy az IKR Agrár Kft. száz százalékban az Agrofert tulajdonában lévő vágsellyei (Saľa) Duslo műtrágyagyár tulajdona.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?