A fekete gólyák viselkedését is figyelték a gemenci webkamerán

gemenci_fekete_golyaA rejtőzködő életmódot folytató fekete gólyák viselkedéséről, revírharcáról és költéséről is új információkat nyújtott a gemenci erdőben elhelyezett webkamera, amelyen keresztül három hónapon át követhették szakemberek és természetbarátok egy gólyacsalád életét.

A hím, amelyet először 1999-ben gyűrűztek Bogyiszlón, és többször Izraelben azonosítottak, március 5-én foglalta el a gemenci erdő keselyűsi részén lévő fészket, majd március 17-én párja is megérkezett. A tojó négy tojást rakott, amelyek mindegyikéből kikelt a fióka.

A kamera rögzítette a költést, és azt is, hogy azt megelőzően, április 10-én egy hím megpróbálta elfoglalni a fészket.

A költés végül sikertelen lett: május végén mind a négy fióka elpusztult. Kalocsa Béla, a Magyar Madártani Egyesület Bács-Kiskun megyei csoportjának vezetője elmondta: feltételezhetően a hím egy fiókát megölt, és megpróbálta a másik hármat etetni vele. A megmaradt három utódot magukra hagyta, amelyek május végén egy többnapos esős időjárásban vélhetően éhen pusztultak.

A szakember megjegyezte: korábban is figyeltek meg kamerával fekete gólyát, a mostani azonban jó minőségben mutatta meg a titokzatos, érzékeny madár korábban nem ismert viselkedéselemeit.

Eddig egyszer, az elmúlt évben Pörbölyön dokumentálták például, hogy a fekete gólya három fiókáját megölte, majd a negyedik elpusztult. Most másodszor vették filmre, ami azt sejteti, hogy ez a viselkedés nem ritka – mondta.

gemenci_fekete_golya

A jelenség más fajnál is előfordul: ismert, hogy a fehér gólya alkalmanként kidobja a fészekből egy-egy fiókáját, és nemrégen a szárcsáknál is megfigyeltek hasonló viselkedést – tette hozzá.

Az is látható volt, hogy a fiókák pusztulása után a pár még sokáig visszajárt a fészekhez, arra utaló jelek is voltak, hogy pótköltés lesz, ez azonban elmaradt. A madártani szakember szerint a visszajárás arra utal, hogy a pár hűséges a fészekhez, igénylik, hogy megmaradjon egy háborítatlan terület, amely 80-100 méterre helyezkedik el egy keselyűsi erdészeti épülettől.

Azt is elmondta: a hazai feketególya-állomány stabil, jelenleg 380-420 pár fészkel Magyarországon. A fokozottan védett faj jellemzően a Sió-toroktól a déli országhatárig terjedő területen, a Felső-Tisza vidékén és Somogyban fordul elő.

A gemenci ártéri erdőben 35-40 példány fészkel, ami az ismert élőhelyek között világviszonylatban is sűrű előfordulásnak számít.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?