Az erdőgazdálkodókra is nagy terhet ró az e-útdíj – kedvezményeket szeretne a MEGOSZ

faszallitsA júliustól bevezetett e-útdíj az erdőgazdálkodóknak is jelentős terhet jelent. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége ezért párbeszédet kezdeményez az illetékesekkel, hogy a lakossági tűzifa ellátással kapcsolatos szállítások is kerüljenek be a kedvezményezetti körbe.

Bár a mezőgazdasági termelők egy részének nem kell útdíjat fizetnie, az agrárium több szegmense is kimaradt a kedvezményezettek sorából. Ilyen az élőállat-szállítás vagy a zöldség-gyümölcs ágazat. De az erdőgazdálkodók esetében is az eddiginél sokkalta nagyobb terhet jelent az e-útdíj.

sarvariDr. Sárvári János, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke az Erdő-Mező Online portálnak elmondta, hogy jelentős költségnövekedést jelent az e-útdíj bevezetése és ez akár a 10-15 %-kal is megemelheti a faanyag szállításának költségét a naponta megtett fizetős útszakasz hosszának függvényében.

“A MEGOSZ kezdeményezni fogja, hogy a lakossági tűzifa ellátással kapcsolatos szállítások is kerüljenek be a kedvezményezetti körbe” – közölte korábban a szervezet honlapján. Sárvári János portálunknak elmondta; a téma egyelőre “a levegőben lebeg”, a konzultáció folyamatban van, így néhány héten belül körvonalazódhat, hogy sikerül-e csökkenteni az erdőgazdálkodók s ezzel a tűzifával fűtő lakosság terheit, vagy marad az e-útdíj okozta költségnövekedés.

Az Erdő-Mező Online természetesen beszámol a MEGOSZ kezdeményezésének kimeneteléről!

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?