Kezdődik az őzek násza – Mit tegyen, ha elgázolt egy vadat?

43202_k1Fokozottan kell figyelni az utakon, ugyanis július végén kezdődik az őzek násza. Ilyenkor megnövekszik a balesetek száma. A kárrendezés legfontosabb lépéseiről Székely István, az Országos Magyar Vadászkamara jogi képviselője adott tájékoztatást az InfoRádiónak.

Székely István azt tanácsolja, ha elütünk egy vadat, mindenképpen hívjuk ki a rendőrséget, ugyanis a hatóság tudja előállítani azt a személyt, aki vadászatra jogosult a közút mentén. Az esetről egy jegyzőkönyvet készítenek, megvizsgálják a sofőr felelősségét, majd értesítik a vadászatra jogosult személyt, akinek a képviselője általában azonnal megérkezik a helyszínre.

A jogi képviselő az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinműsorában elmondta, hogy nem mindig egyértelmű, ki a felelős. Ezekben az esetekben figyelembe kell venni, hogy közúton vagy gyorsforgalmi úton történt a baleset, ugyanis a kettőre különböző szabályok vonatkoznak. A vadászati törvény azt mondja ki, hogy a vadászatra jogosult köteles kérni a tábla kihelyezését, ha tudja, hogy a vadak balesetet okozhatnak. A vadász nem tett eleget a kötelességének, ha ez nem történik meg, és ez felróható magatartásnak számít a bíróságon.

Amikor egyik fél sem ismeri el a felelősségét, az ügyet bíróságra viszik. A vadászat és az autóvezetés is fokozott veszéllyel járó tevékenység. A bíróságon megvizsgálják ki tanúsított felróható magatartást, és akinél ezt megállapítják, az viseli a kárt.

(InfoRádió)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?