Árvíz 2013 – Átszakadt a gát Gemencen (Folyamatosan frissítjük!)

966363_473077442773290_645068694_o50 éve nem volt olyan hatalmas árvíz Magyarországon, mint amilyennek az idei ígérkezik. A Duna hazai szakaszán már előkerültek a homokzsákok, és a vadat is elkezdték menteni. Gemencen is készülnek az áradásra! Folyamatosan frissítjük!

Információja, képe van? Küldje el nekünk: erdo-mezo@erdo-mezo.hu

2013. június 14.

9:46 – 1700 hektáron mentik a vadat

A mezőgazdasági területek mellett horgásztavakat, és erdőket öntött el az áradó Duna Fejér megyében. Rácalmás mellett 1700 hektárról mentik a vadakat – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Fejér megyében 800 hektárnyi mezőgazdasági területet és két horgásztavat árasztott el a Duna – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Igazgatósága. A víz alá került szántóföldek, rétek és legelők főként Adony, Baracs, Besnyő, Ercsi, Iváncsa és Rácalmás körzetében találhatók. Adonyban át kellett telepíteni a víz elől egy 80 egyedes húsmarha-állományt. A településen működő, mintegy 500 ezer tonna gabona tárolására alkalmas raktárbázis jelenleg üres, a létesítményt a védművek várhatóan megvédik az áradástól.

Fejér megyében a vadmentéssel érintett terület nagysága megközelíti az 1700 hektárt. Rácalmáson a Nagy-szigetet teljesen ellepte a Duna, az ártéren rekedt vadakat csónakokkal menti a helyi vadásztársaság. (Napi Gazdaság)

2013. június 12.

13:00 – Átszakadt a gát a Veránka-szigeten, lakott terület nincs veszélyben

Átszakadt a gát szerdán a Duna Baja feletti szakaszán fekvő, Gemenchez tartozó Veránka-szigeten, a víz elárasztott csaknem 200 hektárt – tájékoztatta Sipos Sándor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója az MTI-t. Az ár lakott területet nem veszélyeztet.

Árvíz - Vadvédõ gát átszakadása Érsekcsanádnál

Az igazgató közölte: csak az erdőállományban okozhat kárt a gátszakadás, ingatlan, gép, műszaki eszköz nem kerülhet veszélybe.

Sipos Sándor szerint a szigeten lévő vadállomány legnagyobb része a 8 kilométer hosszú gátrendszerre, valamint a mesterséges vadmentő dombokra menekült, ahol átvészelheti a vízbetörést.

Az állatok részére korábban takarmányt készleteztek be, és folyamatosan gondoskodnak a gátakon rekedt vadak etetéséről is – tette hozzá.

A gemenci erdőgazdasághoz 15-18 ezer hektár tartozik, ennek legnagyobb része a Duna 850 centimétert meghaladó vízmagassága felett már víz alá került.

Sipos Sándor kiemelte: a rekord vízmagasság miatt nem lehetett megvédeni a szigetet, mert a kalocsai érsek által, még a második világháború előtt felépíttetett nyárigát-rendszert nem csak magasítani kellene, hanem jelentősen szélesíteni is.

A gazdaság a Duna ártéri területén egy 300 hektár nagyságú szigetet még véd, remény van arra, hogy sikeresen – mondta.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Bajánál szerda délelőtt 10 órakor 990 centiméteres vízmagasságot mértek. A Duna tetőzése rövid időn belül várható.

2013. június 11.

16:27 – Légi felvételek a víz alatt álló Gemencről (KÉPEK!)

H. Szabó Sándor lélegzetelállító képeket készített a víz alatt lévő Gemenci erdőről. Képek megtekintése >>>

gem5

16:00 – Több mint 22 ezer hektár állami erdőt öntött el a Duna

Több mint 22 ezer hektár állami erdőt öntött el az elmúlt napokban a Duna – közölte honlapján az Országos Erdészeti Egyesület (OEE). Bővebben >>>

15:15 – Így segítenek a vadnak Pörböly határában

Karácsony Tibor kukoricát szór ki az 55-ös főút melletti átjáróra Pörböly határában 2013. június 10-én, hogy a megáradt Duna miatt elöntött ártéren rekedt állatokat a védett területek felé vezessék. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Árvíz - Biztonságos helyre terelik a vadállományt

Árvíz - Biztonságos helyre terelik a vadállományt

15:10 – Komárom-Esztergom megyében 460-500 hektáron százszázalékos a termelők kára

Az árvíz miatt Komárom-Esztergom megyében körülbelül 460-500 hektáron a gazdáknak 100 százalékos kárral kell számolniuk – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden az MTI-vel.

Balogh Zoltán közleménye szerint Esztergom környékét sújtotta az árvíz leginkább: itt a 300 hektár elöntött terület zöme szántó, kisebb mértékben gyep, rét és legelő.

Hozzátette: Almásfüzitő térségében okozott még nagy károkat az ár, ott 160 hektár szántót öntött el a víz. Az erdészeti és vadászati területek kevésbé, mintegy 40 hektárral érintettek.

A NAK Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága 47 traktorral és pótkocsival, 16 rakodógéppel és 5 kamionnal készült az árvízi védekezésre. Ezek az eszközök még most is rendelkezésre állnak a hordalék, a törmelék eltakarítására, az utak rendbetételére és a  hulladékok elszállítására.

A NAK megyei igazgatósága 420-430 embert is képes mozgósítani, ha szükséges. Példaként említi, hogy az esztergomi zsákolásnál is több mint 150-en dolgoztak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében.

2013. június 10.

18:27 – Árvíz 2013 – Ezer hektár erdő van víz alatt Ráckeve térségében

A Duna áradása miatt ezer hektár erdő áll víz alatt a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészetének területén, a legkritikusabb a fiatal erdősítések sorsa – közölte az MTI-vel a társaság szóvivője hétfőn. Bővebben >>>

9:12 – Így mentik a vadat Gemencen

Utoljára 2010-ben volt nagy árvíz a Gemencben – írja a Kecskeméti Hírhatár. Persze a vadgazdák már jó előre beetették a vadmentő dombokat, hogy időben odaszokjanak az erdő lakói. Valamint tereléssel is igyekeznek a töltésen túl fekvő erdők felé vezetni az állatokat, ahol már biztonságban vannak. Megdöbbentő képek a Gemenci túrák facebook oldalon.

g061001

966363_473077442773290_645068694_o

996837_473077459439955_1616020077_n

g061002
Még több kép >>>

2013. június 9.

9:23 – Erdészek is segítik az árvízi védekezést

Erdészek is segítik az árvízi védekezést utak tisztításával, munkagépekkel, de volt olyan erdőgazdaság, amelyik vadhúst ajánlott fel a gátakon dolgozók ellátására – közölte honlapján az Országos Erdészeti Egyesület (OEE).

A Szigetköztől a Dunakanyarig az elmúlt napokban folyamatosan több mint ötszáz erdőgazdasági alkalmazott dolgozott a gátakon – tudatta az egyesület. A homokzsákok töltése, a védművek építése mellett a gátak, homokbányák környékének útjait tették járhatóvá, és mintegy ötven erdőgazdasági terepjáróval és munkagéppel vettek részt a nehezen megközelíthető terepeken a szállításban.

A Pilisben a helyi erdőgazdaság az erdészeti utak megnyitásával biztosítja Pilismarót és Dömös megközelíthetőségét, miután a közúti kapcsolatot már elzárta az áradó Duna. Az erdészek folyamatos ügyeletet látnak el és vezetik, segítik a legfontosabb áruforgalom vagy a postai járművek átjutását az erdei utakon.

A székesfehérvári székhelyű VADEX Zrt. mintegy 15 ezer adag étel elkészítésére alkalmas vadhúst adott át a Magyar Honvédség közvetítésével az árvízi védekezésben résztvevők ellátására, a veszprémi VERGA Zrt. pedig több terepjáróból álló segélykonvojt indított a veszélyeztetett térségekbe.

Az erdőgazdaságok további segítség nyújtására is felkészültek, illetve már szervezik az árhullám levonulása utáni takarításban való aktív részvételt – olvasható az OEE tájékoztatójában.

2013. június 8.

17:12 – A vad védelmében tilos repülni Gemenc környékén

A Légügyi Hivatal együttműködve a HungaroControl Zrt.-vel és a Magyar Honvédséggel kiemelten fogja ellenőrizni a korlátozott légterek – ezen belül is kiemelten a “Gemenc” korlátozott légtér – területére érvényes előírások betartását – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság szombat délelőtt az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: a Gemenci Erdő és Vadgazdálkodás Zrt., valamint a Baja Helyi Védelmi Bizottság elnökének kérésére a vadállomány védelme érdekében a Légügyi Hivatal fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy a Gemenci erdőtömb és kiemelten a Veránka-sziget feletti légtérben tilos repülni.

Az előírások megsértőivel szemben – tekintettel a kihirdetett veszélyhelyzetre – a Légügyi Hatóság a légügyi törvényben előírt legsúlyosabb szankciókat fogja alkalmazni – figyelmeztetett a közlekedési hatóság.

16:38 – A HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. is besegít

A HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a veszprémi önkormányzat és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai indultak szombaton a dunai árvíz védekezéshez segíteni – tájékoztatták az érintettek az MTI-t szombaton.

A Verga három nagyteljesítményű tehergépjárművet és 45 munkást már pénteken az árvízi védekezéshez küldött, szombaton pedig 22 platós terepjáró, a teljes mérnöki állomány, valamint a cég vezetése, összesen harminc ember indult el Győrbe, hogy a Szigetközben részt vegyenek a védekezésben.

Szombaton reggel Veszprémből a Veszprémi Közüzemi Zrt. két kisbuszt, 20 városi alkalmazottat küldött a védekezéshez, míg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nyolc munkatársa négy terepjáróval csütörtök óta dolgozik a dunai térségben. Hétfőn újabb nyolc munkatárs indul a bajba került térségekbe.

8:30 – A nemzeti park igazgatóságok is nagy erőkkel segítenek a védekezésben

A nemzeti park igazgatóságok is aktívan részt vesznek az árvízi védekezésben és országszerte segítik a munkákat. Az áradásban közvetlenül három igazgatóság érintett, ők a helyszínen kapcsolódtak be a védekezésbe és folyamatos szolgálatot látnak el. Az áradással nem fenyegetett nemzeti parkok az ország különböző pontjain összesen 40 természetvédelmi őrrel és 20 terepjáróval vesznek részt egyebek mellett a szállításban, a homokzsákok rakodásában, a lakott területek megóvásában. Hétfőtől ezt a szolgálatot megerősített létszámmal, 58 fővel és 29 terepjáróval látják majd el.

Fokozott védekezés zajlik a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóság, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság területén. Ahol szükség volt rá, ott biztonságba helyezték az állatállományt, kimentették a takarmányt, lekaszálták a gyepet és az utak mentén is zajlik a védett állatok menekítése.

Mindhárom igazgatóság bekapcsolódott a Helyi Védelmi Bizottságok munkájába: a természetvédelmi őrök figyelő- és járőrszolgálatot teljesítenek a töltéseken, részt vesznek a gátak megerősítésében, a homokzsákolásban és szükség esetén az emberi élet- és vagyonmentésben. A nemzeti park igazgatóságok munkatársai folyamatosan segítenek az árvízi védekezésben, és szükség esetén további kollégákat mozgósítanak.

7:45 – Az erdészek is aktívan dolgoznak az árvízi védekezésben

A KAEG Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Gemenc Zrt. állami erdőgazdaságok is részt vesznek a munkálatokban. Bővebben >>>

 2013. június 7.

23:58 – Állatmentés a Margitszigeten

Csütörtökre összehangolt mentőakcióval mentették ki a Margitszigeti Kisállatkert mind a 150 lakóját. Összesen 26 állatfaj 155 egyedét – 16 emlőst és 139 madarat – szállították át az anyaintézménybe, azaz a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A dámszarvasok, pónilovak, ragadozó madarak, gólyák, récefélék, díszbaromfik és egyéb állatok mozgatása 15 ember és két lószállító utánfutós gépkocsi munkáját vette igénybe.

Legelőször – még szerdán – a nyolc dámszarvast menekítették ki a Kisállatkertből, őket csak altatásban tudták elvinni a Margitszigetről. Az altatóanyagot fűvócső-lövedékek segítségével juttatták az állatok testébe. A ragadozó madarakat, díszbaromfikat, réceféléket és gólyákat kézzel vagy nyeles hálóval fogták be, és becsomagolva készítették fel őket a szállításra. A mentőakciót elővigyázatosságból bonyolították le, ugyanis ha valamilyen okból a Duna elöntené a Margitszigetet, akkor már semmi szín alatt nem tudnák az állatokat evakuálni. A 2006-os árvíz idején egyszer már evakuálták a Kisállatkertet.

2013. június 6.

12:02-Teljes szélességében lezárták a 11-es út Esztergomtól Dömösig tartó szakaszát

Teljes szélességében lezárták a 11-es út Esztergomtól Dömösig tartó szakaszát, ezért Dömös és Pilismarót csak erdei úton közelíthető meg – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel csütörtökön.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint a 11-es úton Esztergomtól Tát irányába több helyszínen van félpályás útlezárás, mert az úttest egyik oldalára gátat építenek.
A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az 1-es főutat Komáromtól Győrig már korábban lezárták, a lezárás alatt a közlekedők díjmentesen használhatják az M1-es autópályát a komáromi és a győri csomópont között.
A Dunakanyar erdeit kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. korábban közölte, hogy az erdei utak megnyitásával Pilismarót és Dömös a Két-Bükkfa-nyereg, Pilisszentlélek és Pilisszentkereszt irányába futó úgynevezett Hoffmanni út, valamint a Visegrádról Pap-rét, Hegytető parkoló, pilisszentlászlói út felé haladó erdészeti úton érhető el.
Az erőgazdaság tájékoztatása szerint, a megnyitott utakon legfeljebb óránkénti 30 kilométeres sebességgel lehet haladni, úthibákra számítani kell. (MTI)

2013. június 5.

20:00 – Aktív az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség is

A rendkívüli árvízi helyzetre tekintettel az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 2013. június 4-től 24 órás ügyeletet tart székhelyén 6 fővel. Innen irányítja azt a 40 főt, akik 20 terepjáróval dolgoznak a leginkább veszélyeztetett helyszíneken, ahol az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósággal szorosan együttműködve az operatív feladatok ellátásában nyújtanak segítséget, állandó váltásban.

2013. június 6-tól az érintett Nemzeti Park Igazgatóságok csatlakoznak az akcióhoz, ők szintén 40 főt bocsátanak rendelkezésre, akik 20 terepjáróval egészítik ki a fenti feladatokat ellátó egységeket.

A Főfelügyelőség ezzel párhuzamosan 7 fővel, 24 órás váltásban ellátja a nemzetközi Duna-menti riasztó rendszerhez kapcsolódó ügyeleti feladatait.

Az árvízi helyzettel érintett öt Felügyelőség szintén 24 órás ügyeletet tart fenn és amennyiben szükséges, emelt létszámmal helyszíni feladatokat is vállalnak, továbbá a szükséges ellenőrzéseket elvégzik.

17:18 – Árvízhelyzethez kapcsolódó vadászati, halászati és horgászati tilalmak

A dunai árvízhelyzetre való tekintettel az érintett kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai a vad és halállomány, valamint azok élőhelye védelme, illetve a biztonságos árvízi védekezés biztosítása érdekében meghatározott területeken teljes vadászati, halászati és horgászati tilalmat rendelhetnek el.

Vadászati tilalom Győr-Moson-Sopron megyében

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága a Duna és a Szigetköz teljes területére kiterjedően, a gátrendszertől 1 km távolságig 2013. június 3-án teljes vadászati tilalmat rendelt el.

Az érintett vadászatra jogosultak:
Felső-szigetközi Vadászszövetség,
Alsószigetközi Földtulajdonosok Közössége,
KAEG Alsószigetközi Ftk,
Szigetköz Vadásztársaság,
Magyar Vagon- és Gépgyár Vadásztársaság,
Ikrényi Ftk.,
KAEG Gönyűi Ftk.

Vadászati, halászati és horgászati tilalom Komárom-Esztergom megyében

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága 2013. június 5-én 13.00 órától határozatlan ideig tartó, teljes vadászati tilalmat rendel el a Duna árvízzel borított területének 500 m-es védőzónájában, az alábbi vadászatra jogosultak területén:

11-250110-141   Conco menti Vadásztársaság
11-250310-141   Dunapart Vadásztársaság
11-250810-141   Komáromi Duna Vadásztársaság
11-250910-141   Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság
11-252310-144   HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt.
11-252710-141   Tokodi Aranykalász Vadásztársaság
11-252910-141    Dunakanyar Vadásztársaság
11-252920-430  Esztergom „Dunai szigetek” FVK

Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatal Vadászati és Halászati Osztálya 2013. június 5-én 13 órától a határozat visszavonásáig a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán, annak mellék- és holtágaira általános halászati és horgászati tilalmat rendel el.

Csigák keresnek menedéket egy vízen úszó nejlonzsákon Sződligeten 2013. június 5-én.MTI Fotó: Máthé Zoltán

Csigák keresnek menedéket egy vízen úszó nejlonzsákon Sződligeten 2013. június 5-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

15:20 – Szükség esetén erdészeti utakat nyitnak meg a Pilisben

Pilismaróti és visegrádi erdészeti utakat nyithat meg csütörtökön a Dunakanyar erdeit kezelő Pilisi Parkerdő Zrt., és az ott dolgozó közfoglalkoztatottak átirányításával is segítenek az árvízi védekezésben – közölte a társaság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Lomniczi Gergely tájékoztatása szerint eddig csaknem száz közfoglalkoztatottat irányítottak át a Dunakanyarban zajló árvízvédelmi munkák helyszíneire. A munkások a helyi önkormányzatokkal kötött megállapodások szerint a gátépítésben, a homokzsákok töltésében és az utak járhatóvá tételében vesznek részt Pilismarót, Dömös, Visegrád, Dunabogdány és Tahitótfalu térségében, valamint a Szentendrei-szigeten.

A szóvivő közleményében kitért arra is, hogy szükség esetén több erdészeti utat is megnyit a Pilisi Parkerdő Zrt. a Dunán levonuló rekordszintű árhullám miatt. Tájékoztatása szerunt a Pilismarótról a Két-Bükkfa-nyereg, Pilisszentlélek és Pilisszentkereszt irányába futó úgynevezett Hoffmanni út, valamint a Visegrádról Pap-rét, Hegytető parkoló, pilisszentlászlói út felé haladó erdészeti út használatával elkerülhető, hogy a 11-es főút várható lezárása esetén az árvíz elzárja Pilismarót, Dömös és Visegrád települést.

Az utakat a Dunának 11-es főútra történő kilépése után, előreláthatólag csütörtökön nyitják meg, az intézkedés a víz visszahúzódásáig marad érvényben. Az aktuális helyzetről a www.parkerdo.hu-n, a www.kozut.hu-n és az érintett önkormányzatok honlapjain lehet bővebben tájékozódni.

A megnyitás időszakában a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőrendészete a helyi rendőrséggel együttműködve fokozott ellenőrzést végez, egyúttal arra kérik a környékre kirándulni induló kerékpárosokat, hogy lehetőleg kerüljék el a közforgalom előtt megnyitott erdészeti utakat a növekvő forgalom miatt.

A megnyitandó szakaszok személygépkocsik és legfeljebb 7,5 tonnás tehergépjárművek közlekedésére alkalmasak, az erdei utakon a KRESZ szabályai érvényesek. Ezeken az út- és a látási viszonyoknak megfelelően, de legfeljebb óránkénti 30 kilométeres sebességgel lehet haladni. A sofőröknek számítaniuk kell erdészeti tehergépjárművekre és kerékpárosokra, úthibákra, és vadon élő állatok megjelenésére is – áll a közleményben. (MTI)

13:08 –  Elaltatták a szarvasokat – Evakuálják az állatokat a margitszigeti állatkertből

Ma reggel elkezdtük az állatok evakuálását a margitszigeti állatkertből – mondta az Origónak Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője. 155 állat él a Margitszigeten túlnyomórészt szárnyasok, gólyák, pávák, de pónik és dámvadak is vannak. Az állatkert munkatársai a szarvasok kimenekítésével kezdték az evakuálást, őket ugyanis altatni is kellett. Az állatokat autókkal fuvarozzák a városligeti állatkertbe, egy részük pedig a Vidámparkhoz tartozó póniparkban fogja átvészelni az árvizet. Az állatok kimenekítésével ma estére, vagy legkésőbb holnapra végeznek. [origo]

11:00 – Árvízkárra is fizet a támogatott mezőgazdasági biztosítás

Az új mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer I. pillére keretében (államilag támogatott kárenyhítés) a jégesőkár, felhőszakadáskár, a viharkár és az árvízkár esetében egyaránt igénybe vehető kárenyhítő juttatás. Bővebben >>>

2013. június 4.

23:22 – Víz alatt az állatkert, megszöktek a tigrisek

Víz alá került a pilseni állatkert egy része is, ahonnan két tigris megszökött. A gondozók által segítségül hívott vadászok azonban rövid időn belül altatólövedékkel elkábították őket. A prágai állatkert egy része is víz alatt van, ezért hétfőn nem nyitott ki.

23:00 – WWF: az árterek helyreállítása segíthetne

Az árterek helyreállítását szorgalmazza a Természetvédelmi Világalap (WWF), amelynek közleménye szerint a Duna-medence sok országának kell a jövőben olyan árvizek kockázatával számolnia, amilyenek most Ausztriát, Németországot és Közép-Európa más államait is sújtják, miközben sok folyónak egyre csökken a természetes vízvisszatartó képessége. Bővebben >>>

17:45 – Vízállás

A legfrissebb vízállási adatok szerint Budapestnél és Esztergomnál is 4 óra alatt 9 centiméterrel emelkedett a vízszint. A fővárosban kedden 11 órakor még 621 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 630 centiméteres vízállást mértek. Esztergomban 552 centiméterről 561 centiméterre emelkedett a vízszint a délután folyamán, írta közleményében az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

Komáromnál szintén 4 óra alatt 7 centiméterrel emelkedett a vízszint, délután 4 órakor már 561 centimétert mértek. Nagymarosnál 3 centiméterrel, 483 centiméterre duzzadt a folyó. Nagybajcsnál négy óra alatt nem változott a vízszint, ott továbbra is 660 centiméteres a Duna vízállása. Az árhullám tetőzése a számítások szerint a Szigetközben pénteken várható a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál. Országszerte továbbra is több mint 490 kilométer töltés mentén védekeznek a szakemberek. (Index)

16:58 – Ismét a traktoroké a főszerep

A márciusi havazás után ismét a traktoroké a főszerep. Homokzsákokat pakolnak a Győr-Bácsai vízmű telepen. Kép: [origo]

20130604-arviz-aradas-a-gyorbacsai-vizmu1

16:35 –  Megkezdte az árvízi védekezést a Gemenc Zrt.

Takarmánnyal látják el a vadmentő dombokat, leállítják szerdától az erdei vasút közlekedését.

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében megkezdte a Gemenc Zrt. az árvízi védekezést a vadállomány, a faállomány és a Gemenci Erdei Vasút érdekében. Az erdőgazdaság szakemberei már több napja a vadmentő dombokat folyamatosan takarmánnyal töltik fel, 2013. június 5-én, szerdán leállítják a kisvasút forgalmát, biztonságba helyezik a kitermelt faanyagot, és figyelemmel kísérik a Duna vízállását, így bármikor jelentősebb erőt tudnak mozgósítani a Gemenci erdő növény- és állatvilágának megvédése érdekében.

A Gemenc Zrt. szakemberei már folyamatosan töltik fel a vadmentő dombokon, körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett erdőrészletekben található vadetetőket szálas- és szemestakarmánnyal, hogy a víz elöl menekülő szarvasok, őzek és vaddisznók számára a védett helyeken megfelelő mennyiségű eledel biztosítsa a túlélést. A következő napokban az állatok által elfogyasztott takarmányt folyamatosan pótolják.

gemencvadetetes

Az erdőgazdaság területén tervszerűen folyik a kitermelt faanyag mentése az ártéri területekről. Mindemellett az időhiány miatt el nem szállítható faanyagot koszorúzás és lekötés segítségével helyezik védelem alá.

A Duna várható vízállása miatt 2013. június 5-én az erdőgazdaság leállítja a Gemenci Erdei Vasút közlekedését, hiszen a pálya jelentős része víz alá fog kerülni.

A Gemenc Zrt. szakemberei folyamatos megfigyelés alatt tartják a területet és amennyiben szükséges nagyobb erőt is tudnak mozgósítani az árhullám károkozásának elhárítása céljából.

Az erdőgazdaság felhívja mindenki figyelmét – miközben megköszöni az aggódó érdeklődést–, hogy az árvízzel borított területek környékén és a körtöltéseken ne érdeklődjenek személyesen, mert a vadállománynak nyugalomra van szüksége. El kell kerülni, hogy a jelenlévő emberek miatt az állatok ne merjenek felkapaszkodni a védelmet nyújtó körtöltésekre és vadmentő dombokra! (gemenczrt.hu)

16:21Már szinte bizonyos, hogy a rácalmási Nagy-szigetet teljesen elönti a Duna a hétvégén, illetve jövő hét elején, és a folyó lesz az úr a természetvédelmi területen. A vadásztársaságok féltik a sziget vadállományát, igyekeznek az árhullám előtt kimenteni a vaddisznók és őzek közül amennyit csak lehet. (duol.hu)

20130604-arviz-aradas-budafok-harosobol

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

1 Hozzászólás “Árvíz 2013 – Átszakadt a gát Gemencen (Folyamatosan frissítjü...

  1. Antal Gábor szerint:

    Nem lehetne a bajai Türr István Duna hidat is lezárni a forgalom elől és a kerítést több helyen megbontani, hogy ezzel is esélyt adjunk a Gemencben élő állatoknak a túlélésre???? A Pörböly – Baja szakasz kb. 8 km hosszú kocsiút, azon pedig több tucat, száz, akár ezer állat is át tudná vészelni az árvizet. Esetleg a vasút is szünetelhetne addig, hiszen a víz meglazíthatja a Gemencben futó vasút töltését. Az autósok pedig kerülhetnének a szekszárdi Duna híd felé!!!

Vélemény, hozzászólás?