Elvont zene a fák évgyűrűinek hangja – Hallgassa meg!

evgyuruElvont, de szép muzsika a fák hangja, amely egy német művészetis diák kísérletében hallható. Az évgyűrűket játssza le hanglemezként. Bartholomäus Traubeck egy módosított lemezjátszót épített a fák megszólaltatásához.

Years, azaz Évek – ezt a címet adta Bartholomäus Traubeck a “természet által komponált” szerzeménynek, amely hangokká alakítja az anyagba zárt időt, a fa növekedése során eltelt évtizedeket. Az évgyűrűk megszólaltatásához egy módosított lemezjátszót épített, amelyben tű helyett minikamera olvassa le a fatörzs-szelet mintázatát. A képet számítógépes program alakítja át hangokká:

“Nem sikerült közvetlen átiratot létrehoznom, ezért zongorahangon szólal meg a program” – nyilatkozta a szerző, aki jelenleg a Linzi Művészeti és Formatervezési Egyetem multimédia és vizuális kommunikáció szakos hallgatója. Egyébként is nehéz volt megfelelő és elegendő adatot kinyerni a korongokká vágott fából – mondta a Datagarden elektronikus zenei kiadó magazinjának.

Analóg technológia esetén megoldható, hogy némi barkácsolással bedugjuk a kábelt a hifibe, és majd megszólal valami, és reménykedünk, hogy jól fog szólni. De a digitális megszólaltatás más hozzáállást kíván: Traubeck kifejlesztett egy hangképző eszközt, amely az optikai szenzor által közvetített képpontokra reagál.

Az átalakított lemezjátszó karja lineárisan mozog a fatörzs-szelet középpontja felé, ám mivel az évgyűrűk nem szabályosak, teljesen váratlan, hogy mikor milyen dallam hallható. Az adott évgyűrű színezete mellett a faanyag textúrája is meghatározza az előállított hangot. Traubeck elmondta, hogy a hangzást az általa fejlesztett hangképző szoftver és a lejátszó felépítése határozza meg, de a fatörzsekből kinyert adatok annyira különbözőek, hogy a hangsorok mindig nagyon eltérőek lesznek.

A Years az elmúlt három évben a legnevesebb szakmai rendezvényeken volt hallható, 2012-ben például a linzi Ars Electronica fesztiválon, 2013 februárjában pedig a tokiói Művészeti és Zenei Múzeumban rendezett III. Tokiói Művészeti Találkozón. Ez utóbbi alkalmával Traubeck megkapta a zsűri különdíját.

[origo]

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?