Global Forest Watch 2.0 – Így forradalmasítanák az erdőirtás elleni küzdelmet

sabah_2092A World Resources Institute (WRI) nevű amerikai kutatóintézet április elején mutatott be egy új eszközt, amely forradalmasíthatja az erdők világméretű megfigyelését – jelentette be az United Nations Forum on Forests, amely Isztambulban ülésezett.

A Global Forest Watch 2.0 egy olyan platform, amely összeveti a műholdas felvételeket, az erdészetek megfigyeléseit és a felhasználók által szolgáltatott adatokat, hogy a legösszetettebb képet adja a világ erdeiről. A rendszer kifejlesztését több éves munka előzte meg, melyben a WRI, a Google, a Marylandi Egyetem és az ENSZ Környzetvédelmi Programja (UNEP) közösen vett részt.

Bár a Global Forest Watch 2.0 bemutatását csak az év végére tervezik, a WRI mégis bemutatta a rendszert az ülésen, amely hamarosan nagy segítségére lehet a kormányoknak, a Nemzeti Földrajzi Szervezeteknek, helyi közösségeinek és a cégeknek, hogy felvegyék a harcot az erdőirtással szemben.

sabah_2092

“A helyzet már nem lehet kritikusabb” – mondta WU Hongbo a Gazdasági és Szociális Ügyek Titkárságáról. „Ahhoz, hogy fenntartható erdőgazdálkodást érjünk el, mindenképpen szükségünk van megbízható, naprakész és elérhető adatokon alapuló megfigyelésre, értékelésre és hatékony beavatkozásra”.

A Global Forest Watch 2.0 lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az erdőirtást időben észleljékAz újságírók és helyi lakosok földrajzi hivatkozással ellátott  fényképek segítségével dokumentálhatják az erdők pusztítását.

Niger Sizer, a WRI igazgatója elmondta, hogy az eszköz által biztosított átláthatóság az erdőirtási ráta csökkenését fogja eredményezni, a brazíliai helyzethez hasonlóan.

„Az erdőirtási ráta a brazíliai Amazonas mentén 80 százalékkal csökkent 2004 óta” – mondta Sizer.
„A brazil hivatalnokok szerint ez részben annak köszönhető, hogy pontos információk láttak napvilágot arról, hogy mi történt az ottani erdőkkel, s mindez gyorsan eljutott azokhoz, akik tudtak tenni ellene.”

(mongabay.com – Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?