Újabb vaddisznórekord Nógrádban

2-06Több mint 11 ezer vaddisznó került puskavégre az elmúlt idényben Nógrád megyében, ami jelentős emelkedés az előző évi 8 ezer példány után – tájékoztatta a Nógrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Vadászati és Halászati Osztályának vezetője az MTI-t.

Bakó Csaba elmondta, hogy szabad területen 11 190 vaddisznót ejtettek el, de ez a számadat tartalmazza az 55 elhullott, köztük a vad-gépjármű ütközésben elpusztult egyedeket is. Az elmúlt évtizedben átlagosan öt-hatezer vaddisznót lőttek ki évente.

A teríték nagy része, mintegy 4500 példány húsz kiló alatti malac volt. Ennek az az oka, hogy a klasszikus sertéspestis járvány visszaszorítása, illetve megelőzése érdekében szükséges a betegségre legfogékonyabb fiatal korosztály apasztása. Ezekért az állam a vadhús kilónkénti 150-200 forintos felvásárlási árához képest magas kártérítési összeget, példányonként 20 ezer forintot fizetet.

Ami a vaddisznótrófeákat illeti, szabad területen 1663, vadaskertben 61 kant ejtettek el. Bírálaton a 16 centiméteresnél hosszabb trófeákat kell bemutatni. A szakigazgatási hivatal szakemberei 337 agyarpárt értékeltek, közülük 25 arany-, 41 ezüst-, 89 pedig bronzérmesnek bizonyult.

Az adatok alapján Magyarországon területarányosan valószínűleg a több mint 40 százalékban erdő borította Nógrádban él a legtöbb vaddisznó: az elmúlt vadgazdálkodási évben 20 hektáronként került terítékre egy-egy példány.

Az előző évekhez képest valamennyi nagyvadfaj esetében emelkedett a kilövések száma a megyében, ha nem is vaddisznókéhoz hasonló mértékben.

A 2012. március elsejétől ez év február 28-áig tartó vadgazdálkodási évben szabad területen 2143 gímszarvas került terítékre Nógrádban, ebből 634 bika volt. A hét vadaskerti példánnyal együtt végül 153 példány lett érmes: a bírálat szerint négy trófea arany-, 36 ezüst-, 113 pedig bronzérmet kapott.

Nógrád legritkább nagyvadja a dámszarvas, ebből a fajból 203 példány került puskavégre. A 72 bika közül 34 kapott érmet, ami 47 százalékos arány. A szabad területen elejtett 318 muflon között 97 kos volt, vadaskertben további 12 példányt lőttek. Ezen vadfaj esetében is szembetűnő az érmes trófeák magas aránya: 44 példány, az összes kos 40 százaléka kapott érmet a bírálaton.

Őzet 2083-t ejtettek el, illetve vettek nyilvántartásba elhullott példányként a megyében. Ezek közül 797 volt bak, érmesnek 58 bak trófeája bizonyult. Aranyérmet hét kapott közülük, ami arányaiban egy százalék alatt van: Nógrád megye természeti adottságai e vadfaj trófeafelrakásának kedveznek a legkevésbé.

Az apróvad a megyében sokkal kisebb jelentőségű: a 178 mezei nyúl mellett 5161 fácán került terítékre.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?