Mit tehetünk a fenntartható erdőgazdálkodás és fahasználat érdekében?

nyitoEhhez a felelős gondolkodáshoz nyújt ismereteket az a díjmentes képzés, április 18-án, mely az Európai Unió EuropAid programja által finanszírozott Sustainable Timber Action in Europe – STA projektje keretében.

Az erdők az élet fenntarthatósága miatt alapvető fontosságúak. Jelentős szerepük van a klímavédelemben, s a faanyagtermelés mellett is számos más haszonvételt tesznek lehetővé, jóléti szolgáltatást biztosítanak.

Miskolc, a környező bükki erdőségek miatt jelentős természeti és gazdasági potenciállal bír, s az ezzel való felelős gazdálkodás mindannyiunk érdeke és felelőssége. Ehhez  a felelős gondolkodáshoz nyújt ismereteket  az a képzés, mely az Európai Unió EuropAid programja által finanszírozott “Sustainable Timber Action in Europe” – STA projektje keretében, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával valósul meg.

A fenntartható erdőgazdálkodás és fahasználat biztosítékot jelent arra, hogy a faanyag – legyen az nyersanyag vagy kész termék – fenntarthatóan kezelt erdőből származik, azaz a faanyag nem lopott, a kivágott fa helyére új csemetét ültetnek, a faállomány ápolása során vigyáznak a talaj állapotára csakúgy, mint az erdei élővilág háborítatlanságára, s a feldolgozás során is betartják a minősítéshez előírt szabályokat.

Kérjük, amennyiben szeretne többet tudni a fenntartható erdőgazdálkodásról, a mellékelt meghívóhoz kapcsolt jelentkezési lapon a feltüntetett címen jelezze részvételi szándékát.”

Időpont: 2013. április 18. (csütörtök), 9-13 óra
Helyszín: Miskolc, City Hotel, 3529 Miskolc, Csabai kapu 6-8.
(Parkolási lehetőség a Szabadságharc u. felől)

PROGRAM
9.00-9.20 Köszöntés, a projekt bemutatása
9.20-9.40 Fából készült termékek és az állami szektor
9.40-12.00 Fenntartható erdőgazdálkodás
A fenntarthatatlan erdőgazdálkodás és következményei
Előadás: környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági következmények – illegális és fenntarthatatlan erdőgazdálkodás
11.00-11.15 KÁVÉSZÜNET
Fenntartható erdőgazdálkodás
Előadás: Mi az a EUTR és FLEGT?
Honnan tudom, hogy fenntartható forrásból származó terméket vásárolok?
SFM minősítési rendszerek: FSC & PEFC
12.00 – 13.00 Fair Trade a faiparban
Kérdés a Fair Trade védjegyről
Prezentáció: a Fair Trade meghatározása
Fair trade termékeket használó szektorok
Értékelés
13.00-13.30 SZENDVICS EBÉD
A résztvevők számára nyomtatott képzési anyagot, szakirodalmat, szakirodalom listát, szakértői listát biztosítunk.

A képzésen való részvétel ingyenes, a program az Európai Unió EuropAid programja által finanszírozott “Sustainable Timber Action in Europe” – STA projektje keretében, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával valósul meg.

Ugyanott délután Bevezetés a fenntartható közbeszerzésbe c. szakmai továbbképzés lesz. Ennek célcsoportja: önkormányzati munkatársak, közbeszerzési szakértők.

(Fataj.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?