Folyamatosan ellenőrzés alatt az erdőirtás-figyelő térkép Erdélyben is

© Claudiu PaizanErdőirtás-figyelő térképet hozott létre 2012-ben a Jó tetteket ültetünk Romániában (Plantam fapte bune in Romania) elnevezésű mozgalom. Az ingyenes online alkalmazáson keresztül összesen 1284 jelentés érkezett be a szervezőkhöz.

A Jó tetteket ültetünk Romániában mozgalom az elmúlt években döntős lett a Restart Romania versenyen, 2011 májusában pedig a Civil Társadalom gáláján nyert első helyet környezetvédelem kategóriában.

A mozgalom 2012-ben indította el ingyenes online alkalmazását, melyen bárki, aki erdőirtást észlelt, megjelölhette ezt a Google Earth alapú térképen, a helyszínen készült fotókkal és koordinátákkal alátámasztva.

Az alkalmazás többféle felhasználóval (Google, Yahoo, Facebook, stb.) is használható volt: először is be kellett jelentkezni, ki kellett választani a megyét, majd be lehetett jelölni a pontos helyet, ahol az irtást észlelték.

Az alkalmazás elindítóinak célja az volt, hogy egy átlátható erdőgazdálkodáshoz hozzájárulva elhelyezze az ország erdeit egy GIS-rendszerben (Geographic Information System), illetve megfékezzék az illegális erdőkivágások számát.

A csapat által küldött legfrissebb közlemény szerint az elmúlt évben összesen 1284 jelentés érkezett be az alkalmazáson keresztül, és a 2013-as év folyamán ellenőrzi azt, hogy ezek a megjelölt irtások legálisak vagy sem, azaz állam vagy magánerdőben történnek.

Eddig 30 bűnügyi eljárás indult ez ügyben, amelyből 11-et a csapat ellenőrző terepmunkája végén indítottak.

Egyébként a mozgalom elindulása óta az országban 31 hektáron létesült erdős terület: 7 megyében több, mint 78.000 facsemetét ültettek el 4850 önkéntes közreműködésével és erdészeti szakemberek irányításával.

(szatmar.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?