24 millió forintból újul meg a csepeli Akácfa utcai kiserdő

111121_kiserdo3A csepeli önkormányzat finanszírozásával a Pilisi Parkerdő Zrt-vel közösen március 18-án, hétfőn reggel megkezdődött az Akácfa utcai kiserdő megújítása. Az önkormányzat kiemelt céljai között szerepel az erdőterület kitisztítása, fejlesztése, és egy közösségi tér kialakítása. Ennek előzményeként a csepeli képviselők a január 24-ei testületi ülésen fogadták el azt a javaslatot, amely alapján az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a kiserdő gazdájával, a Pilisi Parkerdővel a terület rendbetételére és parkosítására.

A munkálatok közel 24 millió forintba kerülnek – jelentette be a kiserdő melletti parkolóban tartott ünnepélyes tájékoztatón Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere. A polgármester történeti pillanatnak nevezte a közös összefogást, melynek eredménye elsősorban a jövő nemzedékének, a gyerekeknek készül. Ahogy fogalmazott: ha rendbe teszünk valamit, azt meg is kell óvnunk, s ez mindannyiunk kötelessége. Csepel vezetője elmondta, hogy az 1800 méter hosszú körsétaút, a pihenőhelyek és a fedett piknikhelyek kialakítása mellett a tervek között szerepel egy erdei tornapálya létesítése is.

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője kiemelte, hogy Budapesten mintegy 4000 hektárnyi erdőterületet kezelnek, s közülük a legismertebb részek a budai kirándulóhelyek. „Az itteni, néhány kishektáros pesti erdőfoltok azok, amelyek a helyi emberek szívéhez közel állnak. Ez a közel 14 hektáros erdőterület egy hulladéklerakó tetejére települt, már a léte is csodaszámba megy. 35 éve ültettek a kollégáim elsősorban akácfákat, de találunk itt nyárfát és ezüstfát is” – tette hozzá a szóvivő. Mintegy 600 köbméternyi szemetet kell az elkövetkező hónapokban elszállítani ahhoz, hogy élvezhetőbb és használhatóbb legyen az itt élők számára az erdőség környezete – hangsúlyozta a szóvivő.

Németh Szilárd polgármester és Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester a Pilisi Parkerdő munkatársaival közösen nekiláttak a mostoha körülmények között álló facsoportoknál található szemét gyűjtésének. A megtisztításhoz körülbelül három hét munkafázisa szükséges, a megújult kiserdőt várhatóan a nyár közepére adják át a kirándulóknak.

(OrientPress Hírügynökség)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?