A Pilisi Parkerdőnél dolgozik Magyarországon elsőként az ALSTOR 820-as speciális erdészeti kihordó

3739Az ALSTOR svéd családi vállalkozás által speciálisan a kíméletes faanyagmozgatásra fejlesztett forwarder próbaidőszaka alatt jól vizsgázott a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészeténél. Az erdészeti kihordó olyan erdőkben, ahol a gép kis mérete előnyt jelent, maximálisan környezetkímélő módon alkalmazható. Hivatalos átadására március 12-én került sor a Hoffman Vadászháznál.

Az átadásnál jelen volt a Zambó Péter vezérigazgató, Gősi István vezérigazgató helyettes, Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök a Pilisi Parkerdő Zrt. képviseletében valamint a gépet üzemeltető Timberwald Kft. ügyvezetője, Schandl Béla. A svéd ALSTOR céget Cristian Laurell tulajdonos képviselte. A fordításban Abonyi Balázs, Svédországban élő üzletember segédkezett.

3743

Az erdőállományokban végzett munkák során különösen fontos az erdő talajának kímélése, és a fennmaradó törzsek sérülésének minimalizálása. Az ALSTOR 820-as forwarder (speciális erdészeti traktor alapú kihordó) a Parkerdőnél eddig alkalmazott és bevált forwardereknél kisebb, fordulékonyabb és könnyebb, ezért különösen alkalmas speciális, közjóléti szempontból frekventált városi erdőkben, illetve sűrűbb, fiatal erdőkben a faanyagkiszállítás végrehajtására.

3740

Az ALSTOR 820-as forwarder egy hatszáz köbcentiméteres, kéthengeres dízelmotorral van felszerelve, ami 8 órás műszak során hozzávetőleg 10 liter gázolajat fogyaszt. A betanulási próbaidőszak alatt a gép újdonsült kezelőjével közel két és fél hónap alatt elérte a kívánt, napi 30 m3-es teljesítményét a fakitermelésben. A betanulás helyszínén a munkákat irányító Pilismaróti Erdészet fahasználati műszaki vezetője, Szabó Miklós elégedett volt a gép kíméletességével és a próbaidőszak alatt nyújtott teljesítményével.

3742

(Képek, szöveg: parkerdo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?