Elkészült az idei sasleltár

retisasElkészült az idei sasleltár: 591 rétisast, 182 parlagi sast, 5 szirti sast és 4 fekete sast regisztráltak a résztvevők országszerte.

Az egy időben történő megfigyeléseken 298 felmérő vett részt országszerte mintegy 18,5 ezer négyzetkilométernyi területen, amely magába foglalta a legjelentősebb telelőhelyeket. Idén több területen a túzokok számlálását is a ragadozó madarakéval párhuzamosan végezték – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerdán az MTI-vel.

Az MME a nemzeti parkok igazgatóságaival és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve januárban tizedik alkalommal szervezte meg a Magyarországon telelő sasok éves számlálását.

Mivel tavaly januárban mintegy 530 rétisast, 230 parlagi sast, 7 szirti sast és 4 fekete sast figyeltek meg a mintegy 11 ezer négyzetkilométernyi területre kiterjedő felméréseken, az egységterületre számított “sassűrűség” a két leggyakoribb sasfaj esetében valamelyest csökkent idén. A különösen veszélyeztetett parlagi sas esetében pedig a megfigyelt egyedszám is alacsonyabb volt a tavalyinál, pedig a vizsgálatba bevont terület majdnem másfélszeresére nőtt.

Az egyedszámcsökkenésnek számos oka lehet: a ragadozó madarakat különösen veszélyezteti a természetes élőhelyek romlása, emellett Magyarország élen jár a madarak ellen elkövetett bűncselekmények számát tekintve. Az egyes évek közötti összehasonlítást azonban jelentősen nehezítik az időjárásból adódó különbségek és az újonnan bevont területek jellemzői.

A magyar puszták és vizes élőhelyek megfelelő telelőhelyet biztosítanak a környező országokból érkező sasok számára, amelyet számos gyűrűzési adat bizonyít. Magyarországon telelnek többek között parlagi sasok Szlovákiából és rétisasok az északi (skandináv és balti) populációkból is.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?