Európa új kihívása: vaddisznók a lakott területen

vd1A vaddisznók egyre otthonosabban érzik magukat a lakott településeken, ahol nem eshet bántódásuk, de ennek a lakók nem örülnek. A vaddisznók nagy károkat okoznak a Balaton körüli nyaralótelkekben, de egész Európában is. A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője szerint a vadászati törvény módosítására van szükség.

Mint egy Mézga-rajzfilmben. Van, aki éjszaka önműködően bekapcsolódó rádióadással és fényekkel próbál védekezni a vaddisznók ellen a Balaton északi partján, a csordák ugyanis korábban sosem látott károkat okoznak a kertekben – tudtuk meg Alsóörs polgármesterétől.

Hebling Zsolt közölte: sok bejelentést kaptak arról, hogy vaddisznók garázdálkodnak a kertekben, és a lakók közül többen fórumokon is elmondták félelmeiket. Az állatok nagy károkat okoznak, feltúrják a kertet, tönkreteszik a kerítést – tette hozzá.

A vadásztársaság álláspontja szerint ugyanakkor mindenkinek meg kell védeni a saját területét, és nem tudják megtéríteni a károkat – emelte ki a polgármester.

Ezt támasztotta alá az InfoRádió által megkérdezett hivatásos vadász is. A vadásztársaságok tehetetlenek, mert a belterületen a fegyverhasználat tilos – mondta Pauer Lajos.

Azt állítja, hogy nem kizárólag Balaton-környéki, hanem országos, sőt, európai probléma a vaddisznók fokozott károkozása. A vadász szerint a vaddisznók a nyugalmat keresik és találják is meg a lakott területeken, rájöttek ugyanis arra, hogy itt nem “csesztetik őket”, nem lőhetnek rájuk.

Pauer Lajos arról is beszélt, hogy a vadak voltak a helyünkön, az emberek kezdtek terjeszkedni és beépíteni az erdő széli területet. A vaddisznótól nem kell félni, csak éjszaka jár, és arra nem megy, ahol emberszagot érez. Aki észreveszi az állatot, zavarja el – tanácsolta.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője szerint Budapesten és környékén is már hozzászokott az emberi zavaráshoz a vaddisznó, és kiváló élőhelyet talál magának a kertesházi övezetben, ahol élelemre bukkan. Lomnici Gergely közölte: a vaddisznó okos és tanulékony állat, egyre bátrabban jelenik meg belterületen, és akár a kirakott hulladékból táplálkozik.

A szóvivő hangsúlyozta: szükség van a vadászati törvény módosítására, mert belterületi vadkárral a jogszabály nem foglalkozik. Az erdő kezelőjének a vadkárok megelőzésére, illetve kártérítésre csak a külterületen van lehetősége.

(InfoRádió – Sánta András)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?