A Globális Erdészeti Információs Szolgálat (GFIS) bemutatása

erdoA GFIS az erdővel kapcsolatban álló intézmények közös erőfeszítése, hogy a világszerte lévő összes erdészeti információforrás és -szolgáltatás értékét maximalizálják azzal hogy mindezek eléréséhez egy közös kaput nyitnak.

A GFIS az erdővel kapcsolatban álló intézmények közös erőfeszítése, hogy a világszerte lévő összes erdészeti információforrás és -szolgáltatás értékét maximalizálják azzal hogy mindezek eléréséhez egy közös kaput nyitnak. Ezt egységes információ-csere szabványok, megfelelő kapacitás kiépítése és partnerség szolgálja. A partnerek határozzák meg a feltöltött információ mennyiségét, típusát és témakörét.

GFIS-logo

 

Hozzáférhető a kormányzatok, erdőgazdálkodók, kutatók, NGO-k, közösségi csoportok és a nagyközönség számára. A megfelelő tájékozottság jobb döntéshozatalhoz vezet. Előnye, hogy az információs termékeket láthatóbbá teszi, növeli a lehetséges felhasználók számát, közelebbi kooperációt tesz lehetővé a partnerek között. A felhasználók számára kényelmes, felhasználóbarát, nagy lehetőséget ad a legfrissebb információkhoz hozzájutáshoz.

A GFIS-t 14 fontosabb erdészeti szervezet közös ügynöksége, az Erdészeti Partneri Együttműködés (Collaborative Partnership on Forests CPF) hozta létre. A GFIS-t a IUFRO, a FAO, a CIFOR, az UNFF titkárság és a USGS/BIO irányítja. [IUFRO, the International Union of Forest Research Organizations; together with FAO, the Food and Agriculture Organization of the United Nations; CIFOR, the Center for International Forestry Research, the UNFF Secretariat, and USGS/BIO, the Biological Informatics Office of the United States Geological Survey.]

Az 1998-ban Gmundenben, Ausztriában megtartott Erdészeti Kutatási és Információs Rendszerek Nemzetközi Konzultációján (International Consultation on Research and Information Systems in Forestry) javasolták, hogy a Kormányközi Erdészeti Fórum (Intergovernmental Forum on Forests IFF) kezdeményezze a GFIS létrehozását. Az első változatot a IUFRO 2002. évi Dániában tartott európai konferenciáján mutatták be, majd a 2003. évi Erdészeti Világkonferencián Kanadában. 2004-ben a IUFRO, a FAO, a CIFOR és a UNFF is csatlakozott a kezdeményezéshez, majd 2005-ben bemutatták a GFIS új változatát a XXII. IUFRO Világkongresszuson Ausztráliában. Majd 2007-től folyamatosan fejlesztette, a rendszert üzemeltető Finn Erdészeti Kutató Intézet (Metla), ami által egyre jobb lett a keresőrendszer.

A rendszer több nyelven is működik, de a magyar nincs ezek között.

A GFIS tartalma: Hírek, események, publikációk, állásajánlatok, oktatás, projektek, adatbázisok, videók, GFIS-blog.

Ezen túl a honlapon annak működésével és használatával kapcsolatos részletes leírás van.

A legújabb fejlesztés:
– A fejlécben kiemelt témacsoport kapcsolók vannak, illetve az ennél részletesebb témacsoport gyűjtő lapon ezeknél több további is található.
– Testre szabható rss csatornát lehet összeállítani témafigyeléshez.
– Fel lehet iratkozni a havi GFIS hírlevélre, mely mobil eszközre optimalizált.
– Optimalizálták a honlapot, hogy bárhol a világban gyorsabban betöltődjön a GFIS.
– Hozzáférés a YouTube listákhoz, így a Videó szekcióban sokkal több erdészettel kapcsolatos videót található meg.

(Fataj.hu – Összeállította: Mőcsényi Miklós, Forrás: IUFRO, GFIS)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?