Jelentősen csökkent az elefántok száma a kongói rezervátumban

elefantokAz utóbbi öt évben 37 százalékkal csökkent az erdei elefántok száma a közép-afrikai esőerdőkben lévő Okapi rezervátumban.

A Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) és Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő természetvédelmi központ munkatársai által végzett legújabb felmérés szerint már csak 1700 erdei elefánt (Loxodonta africana cyclotis) él a rezervátumban.

A WCS illetékesei arra figyelmeztetnek, hogy ha nem vetnek gátat az erdei elefántok orvvadászatának, tíz éven belül szinte teljesen eltűnhetnek a faj egyedei Afrika második legnagyobb országának területéről.

A felmérés szerint az elmúlt 15 évben a rezervátum erdei elefántállományának 75 százalékát, 5100 állatot öltek meg. Ez a szám azért különösen sokkoló, mert ez a rezervátum számít a legjobban védett természetvédelmi területnek a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az elefántpopuláció csökkenésének fő oka az agyarukért folyó illegális vadászat – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

A felmérés azt követően látott napvilágot, hogy egy minap közzétett másik jelentésből kiderült: több mint tizenegyezer erdei elefántot öltek meg az orvvadászok a gaboni Minkebe Nemzeti Park dzsungeljeiben 2004 óta.

Az afrikai elefánt a Szaharától délre egész Afrikában elterjedt állat volt, manapság elsősorban nemzeti parkokban és egyéb védett területeken él a kontinensen. Élőhelyük alapján két alfaját különböztetik meg. A Loxodonta africana africana erdős és füves szavannákon, félsivatagos területeken egyaránt előfordul, míg a kisebb termetű alfaj, az erdei elefánt Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben él.

Az erdei elefántot újabban különálló fajnak ismerik el.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?