Új erdészeti törvénnyel számolnák fel az illegális erdőirtást Romániában

erdoirtas_erdelyA román kormány megbízta Lucia Vargat az erdők, a vizek és a haltenyésztés tárca nélküli miniszterét, hogy 30 napon belül mutasson be egy jogszabály-tervezetet, mely az erdészeti törvényt, illetve az erdészeti kihágások törvényét módosítaná annak érdekében, hogy a törvénytelen erdőkitermelést felszámolják.

A kormány emlékeztet arra, hogy jelenleg két, erdőgazdálkodási szempontból fontos jogszabálytervezet szerepel a képviselőház napirendjén: az erdészeti törvényt kiegészítő és módosító jogszabály-tervezet, illetve a 2010/171-es, az erdészeti kihágásokat megállapító és előíró törvény módosító javaslata.

„Az ezeket tartalmazó módosító javaslatokkal a két jogszabály-tervezet nem hoz hasznot az illető ágazatnak, sőt, rést üt a törvénykeretben, amely a romániai erdők leomlásához vezethet. Továbbá, tekintve, hogy a mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszeripari bizottság pozitív véleményezésében szereplő álláspontok nem egyeznek meg a kormány álláspontjával, Lucia Ana Varga tárca nélküli miniszter a jogszabálytervezetek visszaküldését kérte a bizottsághoz” – tájékoztatott a kormány.

A minisztert megbízták, hogy 30 napon belül mutasson be a kormánynak egy jogszabály-tervezetet, mely az erdészeti törvényt, illetve az erdészeti kihágások törvényét módosítaná és kiegészítené. A módosítások célja az lenne, hogy csökkenjen a törvénytelen erdőkitermelés mértéke, és az ágazatban uralkodó visszaélések száma. A rögtön elkövetkező időszakban közvitákat fognak szervezni az illető jogszabályban szereplő intézkedések kapcsán.

(nyugatijelen.com)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?