Hajnal-táj: Ezért nem látni szarvast

szarvasEgyes baranyai vadászok arra panaszkodnak, hogy több mint egy hónapja nem tudnak szarvast lőni, őzet pedig még csak nem is látnak. A járási kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának adatai szerint ellenben nincs kevesebb szarvas, és nem volt a kelletnél több kilövés sem – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Bognár Zoltán vadászati és halászati osztályvezető szerint nem tűntek el a szarvasok a megyéből, csupán az eloszlásuk nem egyenletes. Ha bizonyos területeken keveset látni, annak oka lehet az adott vetésforgó, továbbá az autópálya és a védőkerítés megépítése – magyarázta. Az M6-os baranyai szakaszán egyetlen vadátjáró sincs, a szarvasok csupán a viaduktok alatt tudnak közlekedni.

Az emberi beavatkozáson kívül a jelenség oka lehet az aszály is, hiszen a vad a vízlelőhelyeket keresi, ráadásul manapság sokkal inkább tömörül nagyobb csoportokba, éppen a túlélési esélyeket keresve – tette hozzá.

Agyaki Gábor hivatásos vadász jóval nagyobb problémának látja, hogy az ember nem védi kellőképp a még megmaradt erdőségeket, a vadak életterét. Az utóbbi években mindent kerítenek a gazdák és a tulajdonosok, ezért – mint mondta – „nem csoda, hogy a szarvas a falvakba, városokba szorul, és felszáll a buszra, ahogyan a hírekben is hallottuk.”

A vadak életét keseríti az elmúlt időszakban elszaporodott aranysakál is. Mióta falkába verődve vadászik, az őzgida és a szarvasborjú sincs biztonságban, ezért ezt az állatot egész évben lehet vadászni – hangzott el a Hajnal-tájban.

(hirado.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

1 Hozzászólás “Hajnal-táj: Ezért nem látni szarvast

  1. Tamás szerint:

    Szegény vadászok,akik egy hónapja nem tudnak szarvast lőni…
    Inkább gondolkodni kellene! Februárban nem vadászunk szarvasra!!!

Vélemény, hozzászólás?