Természetközeli erdőgazdálkodás Sopronban

termerdA program célja a folyamatos erdőborítás témakörét vizsgáló kutatóműhely létrehozása.

– Amikor az erdőben tarvágást látnak a laikusok, felháborodnak a látványon és tulajdonképpen igazuk van. Nem csak érzelmi alapon negatív a kivágott erdőrész látványa, ökológiailag is az. Ennek ellenére évszázadokon keresztül ez volt az egyszerűbb és a bevált erdőgazdálkodási módszer, az erdőben is a vetés-aratás elve érvényesült.

Az ezredfordulón azonban paradigmaváltás történt: a tarvágásról fokozatosan térünk át a folyamatos erdőborításra – magyarázza annak a kutatásnak a hátterét Dr. Bartha Dénes professzor, aminek projektnyitó sajtótájékoztatóját a Nyugat-magyarországi Egyetemen tartották.

A “Silva naturalis – A folyamatos erdőborítás megvalósításának ökológiai, konzervációbiológiai, közjóléti és természetvédelmi szempontú vizsgálata” című projekt mintegy 390 millió forintos támogatást nyert el az Európai Uniótól az Új Széchenyi Terv keretein belül.

A program célja a folyamatos erdőborítás témakörét vizsgáló kutatóműhely létrehozása. A Silva naturalis projekt keretében a folyamatos erdőborítás és az azt megvalósító természetközeli erdőgazdálkodási módszerek területén összetett kutatásokra kerül sor.

A projekt kedvezményezettje a Nyugat-magyarországi Egyetem, konzorciumi partnere az Erdészeti Tudományos Intézet, szakmai vezetője Dr. Bartha Dénes professzor, a projektmenedzser pedig Dr. Puskás Lajos.

A sajtótájékoztatót követő nyitókonferencián Dr. Lakatos Ferenc dékán is köszöntötte a megjelent szakembereket. A projekt bemutatása után A folyamatos erdőborítás, mint a természetvédelmi kezelés eszköze és /vagy célja címmel Ugron Ákos Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője tartott előadást.

A téma igazgatási vonatkozásairól Lapos Tamás minisztériumi főosztályvezető-helyettes szólt, nyilvántartásáról pedig Czirok István, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője beszélt.

Az ökológiai kutatásokat ismertette Dr. Standovár Tibor, a Pro Silva Hungaria Tudományos Tanács elnöke, a folyamatos erdőborítás bevezetéséről az erdészeti gyakorlatba Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. főmérnöke számolt be.

A konferencia záróelőadását Dr.Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője tartotta Folyamatos erdőborítás, mint „zöld” társadalmi igény – itthon és Európában címmel.

(kisalfold.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?