Megnyílt a 20. FeHoVa! – Tudósítás a megnyitóról! (+Képek)

aIMG_6529Semjén Zsolt és Fazekas Sándor nyitotta meg a 20. FeHoVa kiállítást csütörtök délelőtt a budapesti HUNGEXPO-ban. Már az első pár órában is rengeteg vadász volt kíváncsi a szakmai programokra.

FeHoVa képgaléria >>>

A vendégeket Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. „Ez az egyetlen olyan hely, ahol a bakonyi vadász találkozhat a mátrai vadásszal” – fogalmazott beszédében, utalva a rendezvény országos jelentőségére. A hazai vadászok legnagyobb seregszemléje ezúttal Afrika körül forog, a kiállított trófeák nagy része is az „álomkontinensről” származik. Ahogy Ganczer Gábor fogalmazott, száz éve a hazai vadászok számára legtöbbször csak vágy volt Afrika, mára azonban a vadászati turizmusnak köszönhetően megnyílt az út az egzotikus vidékekre. A vezérigazgató beszédében külön köszöntette az íjászokat, a vadászokat és a MEOE tagjait is.

aIMG_6499

Semjén Zsolt a rendezvény megnyitóján az elmúlt hónapokról és a jövőről is beszélt. Szót ejtett a manipulált trófeák terjedésének visszaszorításáról, de az új fegyvertörvényről is. „Több tízezer ember életét könnyítette meg az új jogszabály” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Semjén további fontos eredményként nevezte meg azt az intézkedést, aminek köszönhetően az orvvadászat mára bűncselekmény lett, de a hivatásos vadászok védelmét is hangsúlyozta.

aIMG_6434

A kormánypárti politikus beszédében elmondta; a bürokrácia csökkentése az egészségügyi vizsgák terén is tervbe van véve. Szerinte tarthatatlan, hogy minden esetben külön vizsgálatra kell menni, legyen az fegyvertartás, sport vagy éppen repülővezetés. Semjén szerint, ha valakinek van jogosítványa, és átment az egészségügyi vizsgán, az lehessen vadász. „Aki helikoptert tud vezetni, az tud robogót is” – fogalmazott. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke beszélt az új vadászati törvényről is, amely szakmai egyeztetésen fog átesni. „A fontos, hogy időtálló legyen” – fogalmazott Semjén Zsolt.

aIMG_6495

Beszéde végén emlékeztette a közönséget a tavalyi együttműködési megállapodásról, amit a természetvédőkkel kötött az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként. Mint mondta; a közös munka eredménye lett, hogy elindult a ragadozómadár-monitoring, de az is, hogy a nyári lúd vadászható faj lett, más fajok pedig védettek. A megnyitó végén Semjén Zsolt újabb megállapodásokat kötött, 2013-ban a horgászokkal és a vadgazdálkodókkal indul meg a párbeszéd. Utóbbi középpontjában például a vadhús lesz.

aIMG_6507

Megjelent, és beszédet mondott a rendezvényen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is, aki a solymászatról beszélt hosszan. Elmondta, hogy a hagyományos vadászati mód a UNESCO listájára is felkerült, de néhány hete a hungarikum bizottság is a hungarikum címmel díjazta. „2012-ben számos jogszabály született, amely segítette a vadászokat” – fogalmazott a miniszter. Fazekas az együttműködési megállapodások aláírása kapcsán reményét fejezte ki, hogy azok hasonlóan eredményes lesznek, mint a tavalyi, természetvédőkkel indított párbeszéd. Beszédében a miniszter arra is kitért, hogy 2012-ben a helyi vadhús-értékesítés segítése miatt 2 milliárd forintnyi többletbevétele volt az ágazatnak.

aIMG_6504

A 2013-as FeHoVáról az Erdő-Mező Online folyamatosan tudósít, és hamarosan képgalériával is jelentkezünk!

Addig ajánljuk korábbi, beharangozó cikkeinket!
Puskák, vadhálók, terepjáró-kiegészítők – Mivel készülnek a kiállítók a FeHoVára?
FeHoVa 2013 – Újdonságok a legnagyobb hazai vadászati és horgászati kiállításon

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?