Minőségfejlesztést vár a kiemelt egyetemi cím elnyerésétől a Debreceni Egyetem

unidebAz oktatás és a kutatómunka minőségének fejlesztésében lehet szerepe a jövőben annak, hogy a Debreceni Egyetem (DE) – az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem mellett – elnyerte a kiemelt egyetemi státust – mondta Fábián István rektor az MTI-nek.

Kifejtette, a kiemelt státus a 2010-ben elnyert és egy pénteki bejelentés szerint megőrzött kutatóegyetemi cím után újabb előrelépést jelent az intézmény számára. Ugyanakkor nem szabad, hogy a három egyetem elszakadjon a többi intézménytől, hiszen csak a kutatóegyetemekkel és más partnerekkel fenntartott kooperáció viheti előbbre a magyar felsőoktatást – hangsúlyozta.

A február 7-én megjelent kormányhatározat indoklása szerint a címet azon intézmények viselhetik, amelyek több tudományterületen is nemzetstratégiai célok megvalósításához járulhatnak hozzá képzési és kutatási kapacitásaikkal, valamint tudományos eredményeikkel. Ezen túl a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban jelentős előrelépésre képes és nemzetközi hallgatói mobilitásban való részvételt tekintve minősítették kiemelkedőnek a három intézményt.

Fábián István elmondta, hogy a kiemelt egyetemi címmel járó évi 5 milliárd forintos támogatás rájuk eső részét – 1,6-1,7 milliárdot – minőségfejlesztésre szándékoznak fordítani. Debrecenben a nemzetközi tudományos életbe beágyazott kutatócsoportok működnek az orvostudomány, a természettudomány, a mezőgazdasági és élelmiszertudomány, az informatika, a jogtudomány, a zenei képzés, továbbá a bölcsészettudomány és gazdaságtudományok bizonyos területein.

A támogatásnak olyan jellegű fejlesztés a célja, amely a nemzetközi versenyképesség terén javíthatja az egyetem pozícióit. Bár az még nem ismert, hogy pontosan mire költhető a pluszforrás, Fábián István szerint a kiemelkedő és a feljövőben lévő szakmai központok között kell megtalálni azokat, amelyeknél a leghatékonyabban hasznosulhat.

A hallgatók szempontjából a 2013 és 2016 között használható kiemelt egyetemi cím a bővülő külkapcsolatok, külföldi ösztöndíjak és csereprogramok miatt válhat igen fontossá – húzta alá.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?