Horgászati és halászati tilalomért gyűjtenek aláírásokat

horgaszatÁltalános halászati és horgászati tilalmi időszak bevezetése érdekében kezdődhet országos aláírásgyűjtés, miután az ezt célzó népi kezdeményezéseket szerdai budapesti ülésén támogatta az Országos Választási Bizottság (OVB).

A testület Brumbauer Tibornak, a Tiszai Vitorlás Egyesület elnökének két kérdését hitelesítette. A kettő közötti különbség mindössze az, hogy az egyik kezdeményezésben szerepel egy konkrét (március 1-je és június 1-je közötti) tilalmi időszak, míg a másikban ezt a kérdést nyitva hagyta.

A kezdeményező az alábbi kezdeményezéshez gyűjt aláírásokat: “Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény megvitatását az általános halászati tilalmi időszak bevezetése végett?”

Litresits András OVB-tag a kezdeményezés tárgyalásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy a vadászati törvény is meghatároz egy általános tilalmi időszakot, míg a horgászatra és a halászatra vonatkozó jogszabályok csak egyes halfajok kifogását tiltják. Szavai szerint egy halászat során nem túl életszerű, hogy a különböző halakat a jogszabályok érvényesítése érdekében szétválogassák, majd a védetteket “kíméletesen” visszaengedjék a vízbe.

Az országos népi kezdeményezések támogatására a most hitelesített mintapéldányokkal megegyező íveken lehet aláírást gyűjteni, erre két hónapja van a kezdeményezőnek. Ha összegyűlik legalább 50 ezer választópolgár támogató aláírása, akkor az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?