Agarászó rapsicokat kapcsoltak le Sarkadon (+Képek)

ozclKét agárral két őzbakot fojtott le négy helyi férfi, hétfőn délután Sarkad határában. A rapsicokat a helyi Pelikán Vadásztársaság egyik hivatásos vadásza fülelte le, majd a Sarkadi Rendőrkapitányság munkatársai kapcsolták le őket – tájékoztatták a hir6.hu portált.

– Hétfőn délután 15 óra körül területellenőrzésre indultam a Kossuth-dűlőben. Az autót korábban letettem, gyalogszerrel voltam. Jó fél órával később négy gyanús alakra lettem figyelmes, akik szintén gyalogosan voltak a határban. Ahogy észrevettek engem, azonnal
lehúzódtak egy náddal, susnyóval benőtt csatornába. Vártam, s közben a távcsővel figyeltem őket, de nem mozdultak. Elindultam feléjük, hogy igazoltassam, de amint észlelték, hogy közeledem, kiugráltak az árokból, és a két agárral együtt futni kezdtek a város irányába.
Próbáltam maradásra bírni őket, de hiába. Ekkor értesítettem a rendőrséget, majd átvizsgáltam a csatornát, ahol megtaláltam a két lefojtott, náddal letakart őzbakot. Az egyik egyed 2, míg a másik 3 éves lehetett – elevenítette fel a hétfőn délután történteket a társaság egyik fiatal hivatásos vadásza.

vtmunkasA sarkadi Pelikán Vadásztársaság egy alkalmazottja
a rapsicok által elejtett őzbakokat mutatja

Szavaiból az is kiviláglott, hogy a Sarkadi Rendőrkapitányság munkatársainak köszönhetően meg is lettek a tettesek, tudomása szerint két férfi ellen indult büntetőeljárás.

– A két őzbak vadgazdálkodási értéke – a vonatkozó rendelet értelmében-, egyedenként 350 ezer forint, tehát az agarászok 700 ezer forintos kárt okoztak a társaságnak – tudatta elöljáróban dr. Szabó Zoltán, a sarkadi Pelikán Vadásztársaság elnöke.

– Sajnos rendszeres a területünkön a rapsickodás. Agárral, hurokkal, kispuskával egyaránt kártékonykodnak a vadorzók, s a most lefülelt banda mellett még legalább két-három csapat mozgását észlelik a vadőreink, a társaság tagjai a sarkadi területen. Két héttel ezelőtt 50 darab acélhurkot szedtek össze egy kiserdőben a vadőreink – folytatta a mintegy 8 ezer 600 hektáros területen, jelentős őz, mezei nyúl és fácánállománnyal, de az utóbbi években vaddisznóval és dámszarvas állománnyal is vadgazdálkodó Pelikán Vadásztársaság elnöke.

vtelnokSzabó Zoltán, a sarkadi Pelikán Vadásztársaság elnöke:
“A vadőreink két hete ötven darab acélhurkot szedtek fel egy kiserdőben.”

Dr. Szabó Zoltán azt is kifejtette, miszerint bár információval rendelkeznek, s rendszeresen tapasztalják a rapsicok mozgását a területen, nagyon nehéz elkapni őket, s bizonyítani az általuk elkövetett bűncselekményeket. A vadásztársaság elnöke bizakodóan említette, hogy a július 1-jétől hatályba lépő új Büntető Törvénykönyv már önálló törvényi tényállásként nevesíti, s bűncselekményként rendeli büntetni az orvvadászatot.

Úgy tudjuk: a Sarkadi Rendőrkapitányság egy helyi testvérpár, a 48 esztendős F. Károly, illetve 43 éves öccse F. József ellen, lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett eljárást.

(hir6.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?