Villámgyors internet szinte bárhol, bármikor 5G képes telefonnal

Napjainkban egy új készülék megvásárlása előtt az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy vajon szükségünk van-e 5G képes telefonra. A helyes válasz jelentős mértékben függ a felhasználói szokásoktól.

Villámgyors internet szinte bárhol, bármikor 5G képes telefonnal

Legfrissebb cikkünkben összegyűjtöttük az újtechnológiás mobilhálózat legfontosabb tudnivalóit és a legkiemelkedőbb pozitívumait. Így ha épp döntéshelyzet előtt állsz, a következő bekezdések számodra is megkönnyíthetik a választást.

Minden eddiginél gyorsabb és stabilabb internetkapcsolat – erre képes az ötödik generációs mobilhálózat

Ma már lépten-nyomon 5G képes készülékekbe és 5G-vel működő szolgáltatási csomagokba botlunk, azonban sokak számára még mindig nem tisztázott, mitől számít úttörőnek az újgenerációs mobilhálózat. Lényegében attól, hogy messzemenően meghaladja elődjei tudását.

A magasabb frekvenciájú (26 és 60 GHz) rádióhullámokat használó 5G hálózat nagyobb sávszélességet biztosít, és nagyobb adatátviteli sebességre képes – a jó lefedettségű területeken akár az 1 Gbps sebességet is elérheti, általánosságban pedig 150-250 megabit/másodperccel lehet számolni. Ez azonban még mindig kiemelkedő érték: viszonyításképp a 4G a 20-30 Mbps közötti tartományon belül mozog. 

De mit jelent mindez a gyakorlatban? Kisebb késleltetési időt, egy full HD film másodpercek alatt történő letöltését, pufferelés nélküli videónézést, szakadozás nélküli 4K streaminget, és így tovább. Amennyiben tehát 5G kompatibilis készülék mellett döntesz, teljes mértékben kiaknázhatod az újgenerációs mobilhálózat nyújtotta lehetőségeket.

Ezt érdemes számításba venni, ha 5G képes okostelefonban gondolkodsz

Egy 5G telefonnal nincs sok vesztenivaló, viszont ez a tény önmagában még nem indokolja, hogy azonnal mellette dönts. Mielőtt megvásárolnád, mindenképp tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Ki tudom használni az 5G előnyeit? Nem mindegy ugyanis, milyen felhasználói szokásokkal rendelkezel. Ha a telefonodon éled az életedet – gyakran dolgozol, játszol vagy streamelsz a mobilodról –, akkor szinte biztos, hogy sok hasznát veszed majd a szupergyors sebességnek és a megbízható hálózati kapcsolatnak. Ezzel szemben ha a készülékedet csak néhány poszt átgörgetésére és telefonálásra használod, teljesen boldog leszel a 4G-vel is.
  • Van 5G lefedettség azokon a területeken, ahol sokat megfordulok? Igaz ugyan, hogy ma már Magyarországon is egyre nagyobb az 5G lefedettség, de még mindig inkább az agglomerációban vagy a nagyobb városokban élők és dolgozók tudják hatékonyan kihasználni az új mobilhálózat előnyeit. Ha szeretnél biztosra menni, látogass el a szolgáltatód honlapjára, ahol a lefedettségi térkép segítségével  tudod ellenőrizni, megéri-e 5G képes készülék mellett döntened.
  • Megéri beruháznom egy 5G képes telefonra? A prémium telefon esetén ma már alapvetés, hogy 5G-vel működik. Az olcsóbb árkategóriás eszközök javarészt csak 4G kompatibilisek, de természetesen léteznek kivételek.

A jövő okostelefonja az 5G kompatibilitással kezdődik

Mindent sorra véve egy biztos: ha a hosszú távú beruházások híve vagy, az 5G okostelefonnal biztosan meg leszel elégedve. Nem kizárólag azért, mert az újabb készülékek esetén amúgy is gyakori szoftverfrissítésekre és minden módon jobb teljesítményre számíthatsz, hanem azért is, mert az iparág szépen lassan egyébként is át fog állni az 5G hálózatokra, amíg csak sztenderddé nem válik. Gondolj a micro USB és az USB-C esetére! Az 5G olyan jövőbe mutató technológia, amely hamarosan a mindennapjaink részévé válik, és te még akkor sem leszel lemaradva.