Veszik a használt erdészeti gépeket, mint a cukrot?

Több forrásunk is jelezte már, hogy a fakitermelés fokozása miatt jelentősen megnőtt az érdeklődés a használt erdeszeti gépek iránt. Mivel továbbra is kevés a fakitermelő, a szakképzett munkaerő, a hatósági áras tűzifára pedig óriási a kereslet, egyre többen próbálnak kapkodva gépesíteni - több kevesebb sikerrel.

Veszik a használt erdészeti gépeket, mint a cukrot?

Sok helyen ugyanis az a tapasztalat, hogy a gépvásárláshoz nincsen elég tőkéjük a vállalkozóknak, így vannak, akik néhány millió forintból próbálnak meg működőképes harvastert és forwardert szerezni.

A hirtelen megnövekedett fakitermelési igény természetesen az új gépek piacára is hatással van, amivel pozitív folyamatok is elindulhatnak. Ugyanakkor a leharcolt, alig használható, korszerűtlen, folyamatos szervizelést igénylő harvesterek és forwarderek nem nyújtanak hosszútávú megoldást az erdészeti ágazat gépállományának minőségi javításában.

Használt gépek vásárlása előtt érdemes felvenni a kapcsolatot szakemberekkel, és akár rajtuk keresztül hozzájutni a szükséges eszközökhöz, még ha az némiképpen drágább vásárlásnak is tűnik. Annál ugyanis nincsen nagyobb árú termelő eszköz, mint ami csekély hatékonysággal működik, esetleg munka helyett napokig megállásra kényszerül.

Ön is tapasztalta már ezt a trendet? Mi a véleménye? Írja meg nekünk!