Vérteserdő: csak olyan viszonteladókkal tárgyalnak, akik nem akarnak extraprofitot szerezni a tűzifán

A Kemma.hu érdeklődésére információkat osztott meg a hatósági áras és a szociális tűzifa programmal kapcsolatban Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója.

Vérteserdő: csak olyan viszonteladókkal tárgyalnak, akik nem akarnak extraprofitot szerezni a tűzifán

A kezdeti hatalmas lendület alábbhagyott ugyan, de még mindig folyamatos az érdeklődés a lakosság részéről a maximált árú tűzifa iránt. Mint megtudtuk, a Vérteserdőtől háromféle módon kerülhet az otthonokba a tűzifa.

– A leggyakoribb, amikor valaki megrendeli, majd befizet a pénztárunkban, és ezt követően kiszállítjuk

– mondja Macsek Lajos.

– Van, aki azt választja, hogy a közvetlen kiszolgálási helyek valamelyikéről maga viszi haza. Ezeken az átvételi pontokon igény szerint felterhelést is biztosít társaságunk, ami bruttó 1500 Ft/erdei köbméter. Darabolt, hasított formában is lehet kérni. Erre jelenleg a pusztavámi 1-es rakodó átvételi pontnál (Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság) van lehetőség: a maximált árú tűzifa árán felül a hasítás, darabolás plusz költségét szükséges különbözetként megfizetni. Nagyon fontos minden esetben az előzetes egyeztetés. Sokan kérdezik a határidőt. Jelenleg a befizetéstől számított pár héten belül megoldjuk, kizárólag a 10 köbméteres mennyiség esetében. Hozzáteszem, a megrendelők több mint háromnegyede erre az évre már rendelkezik elegendő fával, biztonsági tartalékot halmoznak fel – hangsúlyozta a vezérigazgató.

„Nepperek”, szállítás és kandallók

Több megszívlelendő jó tanáccsal is szolgált Macsek Lajos. Az első, hogy figyeljünk oda vásárlás előtt, mert sok „nepper” próbálkozik különféle módokon a leendő vevők átverésével. Csak az állami erdőgazdaságoktól, így például a Vérteserdőtől lehet maximált árú tűzifát vásárolni, a részletekről pedig a www.verteserdo.hu honlapon tájékozódhatunk. Az is lényeges, hogy akik házhoz szállítást kérnek, előtte egyeztessenek, hogy a jellemzően 6x6-os meghajtású tehergépjármű, amely a fával együtt 22-25 tonnát nyom, meg tud-e állni a ház közelében, illetve megoldható-e ott biztonságosan a kipakolás. – Utána már következhet a darabolás, fűtés – teszi hozzá a vezérigazgató. – Érdemes átvizsgáltatni a kandallókat a beüzemelés előtt, különösen azokat, amelyeket már régen használtak, mert a gázüzemű készülékekhez hasonlóan itt is előfordulhat füstgázmérgezés a megfelelő karbantartás hiánya miatt.

Augusztus végéig a tavalyi egész éves mennyiség 128 százaléka került a lakossághoz a társaságtól. Csak a maximált árú tűzifaprogram keretében október 10-én a megrendelő háztartások száma 3251 volt. Eddig 401 helyre szállítottak ki tűzifát. Tegyük mindehhez hozzá, hogy elkezdődött a szociális tűzifa program is. Ennek keretében összesen 34 településen jutnak fához a rászorulók, ebből 23 a Komárom-Esztergom megyei.

– Szintén folyamatosan szállítunk a települések önkormányzatainak, már minden negyedik érintett helységbe megérkezett a tűzifa – folytatta a vezérigazgató. – Egyértelműen a lakosság van a fókuszban. Ezúton is köszönöm a bizalmat, türelmet, ahogyan minden kollégámnak szintén a folyamatos munkát. A kép teljességéhez tartozik, hogy a Tatabányai Erőmű nem áll velünk szerződéses jogviszonyban, tudomásunk szerint magáncégektől vásárolnak, így nem kalkulálunk az ellátásával. A közeljövőben bővíteni szeretnénk az átvételi pontokat. Az is a céljaink között szerepel, hogy viszonteladók bevonásával tovább bővítsük a hasított tűzifás vásárlás lehetőségét, úgynevezett „konyhafát/kandallófát” kínáljunk, mert erre is van többlet-igény

– mondta Macsek Lajos.

A vezérigazgató így folytatta: kiemelem, hogy csak azon viszonteladókkal egyezünk meg, akik nem terveznek ennek révén extraprofitot szerezni. Van lehetőség a fagyűjtésre is, szintén egyeztetések után, de ebben nem érzékeltünk növekedést, legalábbis eddig. Még egy lényeges dolog azoknak, akik a vásárlást fontolgatják. Most nagyon kevesen igényelnek lágylombos fát, vagy fenyőt. Ha ezt választják, nagy valószínűséggel olyan fához juthatnak hozzá, amellyel gyakorlatilag azonnal lehet fűteni.