Vadex: több mint negyedmillió csemete kiültetését tervezik

A VADEX Zrt. idén ősszel folytatja a megkezdett grandiózus erdőtelepítéseit. ,,Hiszen továbbra is elkötelezettek vagyunk Fejér megye erdősültségének növelése, a tartamos erdőgazdálkodás és a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklése mellett" – hívja fel a figyelmet a társaság.
Vadex: több mint negyedmillió csemete kiültetését tervezik
A Vadex Zrt. az elmúlt években, az ezer hektárokban mérhető erdőfelújításokon túl az Újszülöttek Erdeje, illetve Mintafásítás I-II-III. programok keretében összesen, mintegy 100 hektár új erdőt létesített Alsószentiván, Balinka, Baracs, Bodajk, Mezőfalva és Mór külterületén. Országos tekintetben, hosszú távú közös érdekünk a fenntartható erdőgazdálkodás megtartása, mivel az erdő szolgáltatásaira nemcsak jövőre, hanem 50-100-200 év múlva is számítunk. Az erdőgazdasági portfólión belül is kiemelkedő volumenű munkánkat, Fejér megyének az országosnál jóval alacsonyabb, mindössze 12,5% erdősültsége is indokolja.
Az erdőtelepítési programunk 2022 őszi folytatása során a baracsi, cecei, daruszentmiklósi és móri felhagyott szántók, legelőkre kerül sor, így tovább növelve Magyarország zöld tőkéjét. Számszerű adatokat tekintve, Társaságunk a mintegy 33 hektáron, több mint negyedmillió csemete kiültetését tervezi.
leaves-g08802819f_1280 Az erdészeti szakemberek a fafajmegválasztásnál a termőhelyi adottságokat, a fenntarthatóságot, valamint a klímaváltozás hatásait messzemenően figyelembe vették, így az erdősítésekben a mediterrán viszonyokat kedvelő őshonos csertölgy, valamint a hazai nyár dominál majd, a fennmaradó területeken létesített akácosok pedig a legértékesebb méhlegelők lesznek.