Vadászoknak John Deere Gator szállítójármű, erdészeknek távirányítású mulcsozó – KITE a FeHoVa kiállításon

Február 6. és 10. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont adott otthont a Kárpát-medence egyik legjelentősebb vadászati rendezvényének. A 26. FeHoVa kiállítói közül idén sem hiányozhatott a KITE Zrt. A nádudvari vállalat környezetápolási üzletága a vadászokat és az erdészeti vállalkozókat egyaránt várta standján.
Vadászoknak John Deere Gator szállítójármű, erdészeknek távirányítású mulcsozó – KITE a FeHoVa kiállításon

Harapós jármű megújult kabinnal

A KITE Zrt. többek között a John Deere Gator termékcsalád egyik új képviselőjével, a dízelüzemű XUV 865 M szállítójárművel várta az érdeklődő vadászokat és vadgazdálkodókat a budapesti vadászati kiállításon. „Ez a speciális termékcsoportunk a benzinestől az elektromoson át a dízel üzemű járművekig, 9,7 LE motorteljesítménytől tud hasznos szállítójárművet kínálni a felhasználóknak. Létezik két- és négyszemélyes változat, és számos feladatra használhatjuk, hiszen többféle adapterrel, kiegészítővel rendelhető” - mondta el a rendezvényen Galánfi Gergő. A KITE Zrt. környezetápolás-technikai üzletágának igazgatója hozzátette: a Gator gépcsalád tavaly megújult, az eddigi sorozatokon felül a gyártó egy új kategóriát nyitott a kiállításon is bemutatott XUV 865 M dízelüzemű, valamint a 835M benzinüzemű típussal. Utóbbi akár 54 lóerős is lehet, de az igazi újdonság, hogy a járműveket sokkal szélesebb, komfortosabb fülkével szerelték, ami akár már három személynek is kényelmes lehet. kite_fehova_2 A Gator szállítójárművek népszerűsége többek között annak köszönhető, hogy rendkívül sok opciós lehetőséggel, kiegészítővel szerelhetők fel. Ilyen például a vadászatok során elengedhetetlen csörlő. „Ha például úgy lövik meg a vaddisznót, hogy az árokból kell felhúzni, akkor egy erős, jó minőségű, megbízható csörlő különösen hasznos lehet. Ezt felszerelhetjük előre vagy hátulra, sőt egy tartókeret segítségével akár a hátsó részen felülre is, így a vadat egyből emelhetjük is a platóra” - hangsúlyozta Galánfi Gergő. Egy Gator azonban arra is jó, hogy a telephelyet, a vadászház környékét vagy éppen az erdészeti feltáróutakat rendben tartsa. Ehhez választható többek között hótoló, hóeke, vagy mulcskasza.

Peruzzo – akár az erdőkbe is

Többek között a Peruzzo motoros, lengőkéses mulcskasza is felszerelhető a Gator járművekre, méghozzá gömbfejes csatlakozással. Az eszköz így kitolható oldalra, tehát a kezelő rálát a gépre a vezetőfülkéből, és maga mellett a megfelelő sebességet megválasztva le tudja nyírni a füvet – akár az erdészeti feltáróutak szélén is. kite_fehova_3 „A Peruzzo Motofox 1200 egy 120 centiméter munkaszélességű, 16 lóerő teljesítményű Honda motorral szerelt gép, amivel a John Deere Gator felhasználási területét meg tudjuk növelni. A mulcsozót többféle késsel szerelhetjük, így akár 3-4 centiméter vastagság ágak levágására is alkalmas lehet” - tudtuk meg a FeHoVán az üzletág-igazgatótól. A KITE standján emellett láthattunk egy Peruzzo MotoFrog 75 gyalogkísérésű eszközt is, amit kifejezetten az erdő altalajának tisztítására ajánl a vállalat. „Ez a gép olyan helyekre is befér, ahova traktorral már nem mehetnénk be. 13,5 lóerő teljesítményű Briggs & Stratton motor hajtja, és akár kisebb fásszárúakat, gallyakat is le tud zúzni. Most gumikerékkel hoztuk ki, de gumihevederrel is fel tudjuk szerelni, amivel a talajtaposása sokkal kisebb” - magyarázta Galánfi Gergő.

Munkaerőhiány az erdőben? Itt vannak a távirányítású gépek

A KITE Zrt. szakembere szerint egyre inkább érződik a munkaerőhiány az erdőkben is. Egyre nehezebb megfelelő szakembert, gépkezelőt találni, ezért a jövő mindenképpen a robot fűnyíróké, a távirányítású gépeké. Ilyen a FeHoVa területén is bemutatott Energreen Robogreen robot kasza is. „Ez a gép professzionális megoldás lehet a vállalkozók számára. A gumihevederes eszköz kemény terepen is képes hatékonyan dolgozni, akár 10-15 ember munkáját is kiválthatja. A 130 centiméter széles, kalapácsos mulcsadapterével 5-6 cm átmérőjű fásszárúakat is le tud zúzni” - fogalmazott a szakember.   kite_fehova_1 Az Energreen Robogreen robot kaszát egy 40 lóerő teljesítményű Yanmar dízelmotorral szerelték, aminek egyik jellemzője a kedvező fogyasztás. Emellett ártéri erdők vagy autópályák mellett lehet érdekes, hogy a gép 55 fokos rézsűn is képes dolgozni – így akár a töltések oldalában is zúzhatunk. A távirányítójának hatótávolsága 150 méter, azonban Galánfi Gergő hangsúlyozta: „ezt a gépet is olyan felelősséggel kell kezelni, mintha az ember a gépen ülne, nem szabad például olyan területre bevezetni, ahonnan majd csak csörlővel lehet kihúzni”. A felelősséget tehát semmiképpen sem csökkenti a távirányító, a munkaerőhiányra ugyanakkor hatékony választ jelenthet. (Gribek Dániel - Erdő-mező Online -  Fotók: Gribek Tímea)