Újra hat regionális fordulóval rajtol a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság

Csaknem 20 év után, 2020-ban a koronavírus-járvány miatt először maradt el a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság, ami a kényszerű szünetet követően 2021 őszén egy jubileumi magmérettetéssel, majd egy négy regionális fordulóval felvezetett, bábolnai országos döntővel indult újra. 2023-ban viszont minden esély megvan arra, hogy hazánk legjelentősebb fakitermelő versenysorozata újra teljes fényében térjen vissza: hat selejtezőkörrel, a szegedi Bajnokok Bajnoka kieséses küzdelemmel, egy döntővel, és minél több, szakmájára igényes favágóval. A jelentkezés elindult, az időpontok megvannak, mostantól csak a helyi szervezőkön és a versenyzőkön múlik, hogy milyen lesz a 2023-as bajnokság.

Újra hat regionális fordulóval rajtol a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság

Páratlan hangulat, növekvő profizmus

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság a szakma egyik legfontosabb találkozóhelye, ahol az erdőben dolgozók találkozhatnak egymással, tapasztalatokat cserélhetnek, és kötetlenül beszélhetik meg a számukra fontos kérdéseket – mindezt egy nagyon jó hangulatú rendezvényen. Bár a csata sokszor kiélezett, a versenysorozat 2001-es indulása óta sok barátság született, és nemcsak a régi, tapasztalt résztvevők között, de az új csapatokat, tagokat is hamar befogadja az évek során kialakult közösség. De van a bajnokságnak egy ennél sokkal kiemeltebb szerepe is: a munkabiztonság növelése.

Az Andreas STIHL Kft. számára fontos a kapcsolattartás a felhasználóival, ezen belül kiemelten a profi fakitermelőkkel. Társaságunk egyik társadalmi kötelezettségvállalása, hogy fokozzuk az erdei munka biztonságát, valamint elfogadtassuk, népszerűsítsük a fakitermelést, mint erdészeti alaptevékenységet

– fogalmazott Bakon Gábor, az Andreas STIHL Kft. ügyvezetője.

Az elmúlt több mint 20 év bizonyította, hogy a szakmai versenyek valóban igényesebbé, profibbá és legfőképpen tudatosabbá teszik azokat a fakitermelőket, akik beneveznek, és a legjobbak akarnak lenni. A kezdeti versenyszámok kibővültek, a pontozás is szigorúbbá vált, mégis gyakran csak néhány másodperc dönt a helyezések, így akár a dobogós eredmények között is.

Ágazati összefogás nélkül nincs siker

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság aktuális sikere mindig az erdészeti szakmai összefogásában, kiemelten az állami erdőgazdaságok, de természetesen a magánerdősök, fakitermelő vállalkozók, oktatási intézmények aktív részvételén, sok esetben háttérmunkájában rejlik.

Ahogy ez már megszokott, a regionális fordulók többsége idén is az állami részvénytársaságok közreműködésével valósul meg, amiben sokszor önkormányzatok, és oktatási intézmények is aktívan segítenek. 2023-ban a KEFAG, a Dalerd, a TAEG, a Pilisi Parkerdő, az Ipolyerdő, az Egererdő, valamint az Északerdő vállalta ismételten magára, hogy többek között fát, gépet, versenybírót ad a versenysorozat sikere érdekében. Az állami erdőgazdaságokat pedig kiegészíti az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola, a soproni Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola, illetve Orfű, Keszeg és Bükkzsérc önkormányzata, utóbbi az Erfavad Kft.-vel összefogva.

Az erdőgazdaságok támogatása nemcsak a rendezvények lebonyolításában fontos, hanem a csapatszervezésben, a versenyzők felkészülésének támogatásában is, így arra kérjük a szakmai vezetőket, hogy próbáljanak minél több csapatot felkarolni és elindítani az idei bajnokságban is, hiszen ez közös érdekünk

– hangsúlyozta Bakon Gábor, hozzátéve, hogy az Agrárminisztérium szakmai támogatását is élvezik.

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság ugyanis nemcsak a munkavédelem jelentős javulását segíti, de a szakmai igényesség, a precízebb favágás komoly anyagi értéket is megmenthet az erdei munka során. Néhány jobb minőségű döntéssel akár számszerűsítve is megtérülhet a versenyzésre fordított költség és idő. De ugyancsak kiemelendő, hogy a rendezvényeket a fakitermelésből hiányzó munkaerő pótlására is fel lehet használni egyfajta toborzásként. 

A versenyeken szívesen látunk bármilyen erdőgazdasági, témába vágó szakmai kezdeményezést is, legyen szó az állami, vagy a magán erdőgazdálkodói szektorról

– hívta fel a figyelmet a STIHL magyarországi vezetője.

Az elmúlt két évtizedben izgalmakban és nagyszerű hangulatban nem volt hiány a regionális fordulókon, de a döntők során sem, és 2023-ban minden adottnak tűnik ahhoz, hogy a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság újra a pandémia előtti lendülettel rajtoljon el április végén Ásotthalmon, és záruljon szeptemberben egy országos döntővel.

Ehhez, és a versenysorozat fennmaradásához azonban a szakma összefogása, a szervezők elkötelezettsége, valamint a csapatok lelkes hozzáállása szükséges. A nevezés elkezdődött, további részletek a fakitermeloverseny.hu oldalon.

REGIONÁLIS FORDULÓK 2023-BAN

  • 04. 22. - Ásotthalom
  • 05. 06. - Orfű          
  • 05. 13. - Sopron
  • 05. 20. - Bajnokok Bajnoka, Szeged
  • 06. 03. - Gödöllő
  • 06. 24. - Keszeg
  • 08. 26. - Bükkzsérc
  • DÖNTŐ – szervezés alatt