Új vágókanál a gyérítési munkálatokra a KRPAN-tól - Erdészeti gépek a FeHoVa kiállításon

A 2019-es FeHoVa - Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállításról sem hiányozhattak az erdészeti gépek. A Clear-Globe Kft. az A pavilonban igazi újdonsággal is várja a munkaerőhiánnyal küzdő erdészeti vállalkozókat, a közelítő pótkocsik darujára szerelhető KRPAN vágókanál jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja a munkát a gyérítésekben, tisztításokban.
Új vágókanál a gyérítési munkálatokra a KRPAN-tól - Erdészeti gépek a FeHoVa kiállításon
"A FeHoVa kiállításon most veszünk részt először. Azért gondoltunk arra, hogy eljövünk, mert reméljük, hogy a vadászok között sok az erdőgazdálkodó, akiknek meg tudjuk mutatni a gépeinket" - mondta el az Erdő-Mező Online kérdésére Szakál Zsolt, a Clear-Globe Kft. ügyvezetője. A forgalmazó két héttel ezelőtt az AGROmashEXPO-n még a G pavilonban várta a partnereket, most viszont az A pavilonban, a terepjárósok közelében mutatja be termékkínálatának egy részét.

Új hasítógép és körfűrész

2019-re a KRPAN több gépe megújult, hiszen új biztonsági szabályoknak kell megfelelnie a körfűrészeknek, hasítógépeknek. Éppen ezért több-kevesebb változáson estek át a tűzifa-feldolgozó gépek. krpan_fehova_4 "Az új KRPAN KZ700 E körfűrészünk január 1-jétől érhető el. Az eszköz könnyebben mozgatható és használható, de egyszerűbbé vált a korongcsere is. Elsőre nagyon jónak tűnnek a változtatások, meglátjuk, hogy mit mondanak majd a felhasználók" - mutatta be a gépet Szakál Zsolt, aki a KRPAN CV 22 álló hasítógépről elmondta: az csak kisebb változásokon ment át, amire szintén a biztonsági szabályok változása miatt volt szükség. "A gép vezértömbje kapott egy burkolatot, a fát tartó rudazat pedig duplacsöves kialakítású lett" - tette hozzá. krpan_fehova_5 A FeHoVa A pavilonjában található standon egy CH 32 fekvő rönkhasítót is kiállítottak, ami a munkaerőhiányra is kiváló választ adhat. A 32 tonnás gépre ugyanis egy emelőasztal segítségével lehet feltenni a fát. Az eszköz többféle profilú késsel működtethető, és azoknak a felhasználóknak ajánlják, akik 50 cm-nél vastagabb fához tudnak hozzájutni, azok feldolgozása ugyanis egészen 1 méteres átmérőig megoldható. krpan_fehova_2 A KRPAN nagy csörlőkínálata közül két típust láthatnak a vadászok és erdőgazdálkodók, a munkaerőhiány pedig ebben a szegmensben is komoly változásokat hozott. Az elmúlt évben ugyanis a hatékonyabb, elektrohidraulikus típusok voltak a legnépszerűbbek, egyre kevesebben választják a hagyományos csörlőket. "Az elektrohidraulikus csörlőből sokat eladtunk a munkaerőhiány miatt. Ráadásul, ha van is ember erre a feladatra, akkor is egyre inkább szeretnek kényelmesen, gyorsan dolgozni a vállalkozók. A hagyományos típusoknak ugyan kedvezőbb a vételára, de az elektrohidraulikus napi 20%-kal növeli a teljesítményt, ami egy hónapban nagy növekedést jelent." krpan_fehova_7

Az igazi újdonság: vágókanál pótkocsira

A Clear-Globe Kft. standján a legérdekesebb újdonság egyértelműen a KRPAN vágókanál volt. Ez az eszköz négy csavar meghúzása, és a hidraulika bekötése után már működhet is, és a segítségével felkészíthetünk egy darus közelítő pótkocsit arra, hogy 20 cm átmérőig tisztítást, gyérítést végezzen bármilyen fafaj esetében. "Ezzel a kanállal egyetlen gépkezelő ki tudja vágni a fát, ami azonnal fel is rakható a pótkocsira. Ez pedig megint komoly segítség a vállalkozóknak a növekvő munkaerőhiányban" - magyarázta a FeHoVa kiállításon Szakál Zsolt. krpan_fehova_8 A KRPAN vágókanalat a kiállítás után küldik tesztelni egy magyar vállalkozóhoz, hogy minél több tapasztalatot és információt szerezzenek a gyakorlati felhasználóktól.  Az azonban már a gyártó próbáin látszott, hogy az eszköz nagyon szép vágásterületet hagy maga után, hiszen akár a talaj szintjén is vághatunk vele, ha belekap a földbe, nem károsodik úgy, mint egy fűrész, emellett pedig kíméletes, és olajszármazék sem marad a területen. Keresse vasárnapig a Clear-Globe Kft. standját a FeHoVán, az A pavilonban! (Gribek Dániel - Erdő-Mező Online - Fotók: Gribek Tímea)