Több tucat facsemetét rongáltak meg az Újtelepi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő Zrt. idén májusban az atlétikai világbajnokság szervezőivel közösen 40 facsemetét ültetett el a XX. kerületi Újtelepi Parkerdőben. A faültetés az atlétikai világszövetség, a World Athletics fenntarthatósági stratégiájának és a Pilisi Parkerdő Városierdő-fejlesztési Programjának közös, jelképes akciója volt. Most azonban ismeretlen tettesek a facsemeték kétharmadát elpusztították. 

Több tucat facsemetét rongáltak meg az Újtelepi Parkerdőben

Itt hetven évvel ezelőtt még nem volt erdő. Ez a helyszín intenzíven használt hulladéklerakó volt egykor, ahová erdész elődeink erdőt telepítettek. Látható tehát, hogy milyen fontos szerepe van az erdőtelepítésnek a területek rekultivációjában

– nyilatkozta májusban Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója.

Az erdőtelepítésnek köszönhetően a városi erdők összes előnyeit élvezhetik a helyi közösségek: az Újtelepi-parkerdő a sportolás és kirándulás mellett a klímavédelemben, a szénmegkötésben vagy a vízvisszatartásban is fontos szerepet játszik. Az egykor tájseb sikeres rekultivációját bizonyítja, hogy itt már mindennapos vendég a védett mocsári teknős vagy a szintén védett zöld levelibéka.

A Pilisi Parkerdő a terület megújítása során első lépésben az igen jelentős mennyiségű illegális hulladékot szállított el, majd séta- és futóutat alakított ki, ennek mentén négy helyen kondieszközöket helyezett ki. Megújult a focipálya is, továbbá két letelepedőhely és egy esőbeálló is létesült. Gondoltak a kutyásokra is: nagy területű, úgynevezett agility-eszközökkel ellátott kutyafuttatót építettek.

A XX. kerületi Önkormányzat, a World Atlhtics és a Pilisi Parkerdő közös, ökológiai és turisztikai értéknövelést célzó erőfeszítései is kevesek azonban akkor, amikor a teljesen értelmetlen pusztítással találkozunk. Ismeretlen tettesek az eddigi információk szerint július 1-én este az elültetett 40 facsemetéből csaknem harmincat megrongáltak, illetve elpusztítottak. A Pilisi Parkerdő munkatársai megpróbálják a menthető csemetéket visszametszéssel megőrizni, a megsemmisítettek helyére pedig új csemetéket ültetnek.

Amellett, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, az Újtelepi Parkerdő és minden más helyi közösség figyelmét, részvételét kéri természeti értékeink megőrzése érdekében.