Több szikaszarvas a vadaskertekben, hálásak az állattartók a vadászoknak - Megnyílt a 27. FeHoVa! (+KÉPEK)

Jelentősen változnia kell a magyarországi zárttéri vadgazdálkodásnak az afrikai sertéspestis miatt, aminek kordában tartásáért a hazai állattartók hálásak a vadászoknak. Többek között ezekkel a témákkal nyitotta meg kapuit hivatalosan is február 13-án a 27. FeHoVa - Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállítás a HUNGEXPO területén. Az A, D, G és F pavilonokat már ellepték a vadászok, horgászok és a kutyák.
Több szikaszarvas a vadaskertekben, hálásak az állattartók a vadászoknak -  Megnyílt a 27. FeHoVa! (+KÉPEK)

Teljes FeHoVa 2020 képgaléria IDE kattina >>>

Mivel vár az Erdő-Mező és az Erdeiprogramok.hu?

📌 “Az erdő szerintem…” fotófal 📌 Állati nyomok poszter 📌 Kutyabarát stand (élelem és víz, valamint pihenőhely a négylábú társaknak) 📌 Erdő-Mező Magazin vadászati különszám 📌 Erdeiprogramok.hu gyereksarok (terméstapintó verseny, színező, kistraktor, erdei nyomdák, stb.)

Találkozzunk a HUNGEXPO területén! A pavilon 302A1 stand

Vadászati sikerek, átalakult Nimród vadászújság

A hivatalos megnyitón Dr. Semjén Zsolt ezúttal is végigvette az elmúlt években elért eredményeket, de számos jövőbeli tervét is felvetette a FeHoVa közönségének. Sikerként értékelte az észszerű és életszerű fegyvertörvényt, amiben ugyan volt némi változtatás az EU nyomására, de azt sikerült úgy megoldaniuk, hogy a vadászok, sportlövők és fegyvergyűjtők a mindennapokban nem érzékelhetik. Mindemellett a miniszterelnök-helyettes Európa legjobbjának nevezte a magyar vadászati törvényt, amiből kiemelte a 20 éves haszonbérleti időszakot, valamint azt, hogy megvédték a 3000 hektáros minimális területet, illetve visszaállították a mínusz pontokat. fehova_erdomezoIMG_0286 "Minden károgás ellenére a tizenvalahány évvel ezelőttihez képest töredéknyi volt a per", az 1500 vadgazdálkodási egység szerinte nagyon jól működik. A tájegységi fővadászok is kiválóan végzik a munkájukat - a vadászatra jogosultak segítését. Semjén Zsolt megemlítette az elmúlt években kötött szerződéseket a CIC-vel, a MOHOSZ-szal, az OMVK-val. "A kamara ennyi pénzt még nem látott, amit most élőhelyfejlesztésre tud költeni" - tette hozzá a KDNP-s politikus, aki szerint a szakmai szervezet bölcsen, pályázatok alapján osztja ki pénzt a vadászatra jogosultak között, amivel a vadgazdálkodás és a természetvédelem is jól jár. fehova_erdomezoIMG_0481 A 2021-es Vadászati Világkiállítás kapcsán felvetődtek a Nimród vadászújságnál történt változások is, amiről elmondása szerint ő maga döntött, és amiért a felelősséget is vállalja. A miniszterelnök-helyettes szerint egy ekkora rendezvényhez minden szimpontból modern, a kornak megfelelő, az európai vadászmagazinokkal a versent felvevő lap szükséges. Hozzátette: a váltáskor szerinte maximális empátiával jártak el.

Jelentős változások jöhetnek a zárttéri vadgazdálkodásban

A megnyitón Semjén Zsolt természetesen az afrikai sertéspestisről is beszélt, elismerve az Agrárminisztérium és a NÉBIH, valamint a vadászok munkáját, amit nehezít, hogy a szomszédos országokból, Ukrajnából és Romániából folyamatosan érkezik az ASP-utánpótlás. fehova_erdomezoIMG_0606 A vírussal kapcsolatban mindezek mellett Semjén Zsolt fontos bejelentést is tett, ugyanis szándékában áll változtatni a zárttéri vadgazdálkodás szabályain. "A vaddisznós kertek a jövőben a jelenlegi formában nem tarthatók fent" - hangsúlyozta a vadász politikus, aki szerint a dám es a muflon nem tartja el a kerteket, amelyek viszont nemzetgazdasági szempontból nagyon fontosak. Éppen ezért, míg a természetben a legszigorúbban kell eljárni, addig a vadaskertekesetében liberalizációra van szükség - például a szikaszarvasok elterjedése érdekében. Mindemellett a versenyképesség biztosítása miatt a vöröslábú fogoly vadászatát is engedélyezni kellene, tenyésztését támogatni. Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy ezek az elképzelések csak a zárt területeken belül valósulhatnak meg, és csak abban az esetben, ha ezek a természetre nincsenek negatív hatással. Megnyitó beszédében a miniszterelnök-helyettes azt is közölte, hogy a közvéleménykutatások azt bizonyítják, a vadászok megítélése javult, ám felhívta a szakma figyelmét arra is, hogy a kóbor kutyák kezelése, lövése és csapdázása csak a legnagyobb empátiával történhet. A dúvaddal szembeni védekezés nélkül a vadállomány nem tartható fent, ugyanakkor a csapdázást csak olyan helyen szabad végezni, ahol a gazda és kutyája nem kerülhet veszélybe - vélte Semjén Zsolt, aki szerint mindkét félnek be kell látnia a másik érveit, és ez alapján tevékenykedni. fehova_erdomezoIMG_0278 Beszéde végén az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke örömét fejezte ki, hogy Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán is bekerült a Nemzeti Alaptantervbe.

A sertéstartók hálásak, a vadászok közdenek az afrikai sertéspestissel

Nincs FeHoVa megnyitó az agrárminiszter jelenléte nélkül. Dr. Nagy István köszönetet mondott a vadászoknak, hogy segítenek megtartani az ember és a természet közötti egyensúlyt és harmoniát, és munkájukkal az unokáinknak is fenntartják ezt a környezetet. Az agrárminiszter külön köszönetet mondott azért is, mert a vadásztársadalom megvédi a sertéságazatot az afrikai sertéspestis ellen, tartják a kvótákat. "Köszönet és hála ezért". fehova_erdomezoIMG_0507 Dr Nagy István szerint a vadászatnak es a horgászatnak komoly hagyományai vannak, ezeknek a hagyományoknak a belső késztetése pedig a természet iránti alázatból és az ősök előtti tiszteletből fakad. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az állami erdőgazdaságok nagy munkát végeznek a szemléletformálás területén, amire a 2021-es "Egy a természettel" - Vadászati Világkiállítás méginkább felhívja majd a figyelmet. Beszéde végén Dr. Nagy István méltatta a hivatásos vadászokat, nekik is megköszönve a munkájukat. fehova_erdomezoIMG_0552

Magyar Vadászati Világkiállítás 2021-ben!

Az idei évben a megnyitón is különösen fontos téma volt a 2021-es "Egy a természettel" - Vadászati Világkiállítás, aminek kormánybiztosa, Dr. Kovács Zoltán a világ számos vadászati kiallításán tárgyalt és tárgyal a szervezőkkel. Mint azt kifejtette: nem egy nagy FeHoVát akarnak rendezni, olyan van a világ számos pontján, inkább egy specialis rendezvényben gondolkodnak, aminek feladata, hogy a szeptemberben és októberben zajló 20 napos központi esemény során megmutassák a világnak a magyar vadászati hagyományokat és lehetőségeket, természeti értékeket. De az őszi központi programok mellett több száz kísérőesemény is lesz jövő év végéig, amelyek közül kiemelkedik a jelenlét a FeHoVán. Ezúttal már 140 négyzetméteren várják a látogatókat az A pavilonban. fehova_erdomezoIMG_0516 A megnyitón beszédet mondott még Dr. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke, valamint Dr. Philipp Harmer a CIC alelnöke is.

Történelmi léptékű fejlesztés

Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: "Azt mondják, hogy a vadászat és a horgászat a természet iránti alázat, valamint a szenvedély különleges ötvözete" A házigazda a 2020-as FeHoVa programelemei közül kiemelte a Fekete István emlékkiállítást, majd hozzátette: A HUNGEXPO Zrt. az elmúlt években kinötte a területét, ezért örömteli, hogy törtelmi leptékű fejlesztésbe vághattak bele.  Jövő év augusztus végéig minden megújul, és két új pavilont építenek fel. A munkálatok kicsit nehezebbé teszik a kiállítók és a látogatók dolgát, de jövőre mindenkit kárpótolnak - akár a FeHoVa kiállításon, akár a Vadászati Világkiállításon. fehova_erdomezoIMG_0414 Részletek és programok a FeHoVa 2020 kiállításon >>>

Videók a korábbi FeHoVa kiállításokról:

 

(Gribek Dániel - Erdő-Mező Online)