Szombaton STIHL Timbersports nemzeti bajnokság Karádon

A Stihl Timbersports sportfavágó sorozatban mindössze három éve van magyar csapat, viszont teljesítményük nagyon rövid idő alatt komoly nemzetközi elismerést váltott ki. Nem véletlen, hogy hazánk volt az első kelet-közép-európai ország, amely világversenyt rendezhetett. A budai vár Oroszlános udvarában telt házas közönség előtt Juhász István képviselte a hazai színeket.
Szombaton STIHL Timbersports nemzeti bajnokság Karádon
A magyar csapatot megalakulása óta négy oszlopos tag alkotja: Gyapjas Norbert „Gyapi”, Strubel József „Dedi”, Rittlinger Róbert és Juhász István. Minden évben bent vannak a Stihl Timbersport Világbajnokság csapatdöntőjében, Juhász István pedig tavaly az egyéni döntőben a szenzációs 7. helyet szerezte meg. Az elmúlt két évben azonban újabb sportolók igyekeznek bekerülni a csapatba, így tavaly hazánkban is megrendezhették az első nemzeti bajnokságot. A világbajnokságon mindig az országos bajnok nevezhet az egyéni versenyben. Juhász István tavaly lázasan is győzni tudott. A 48 éves ráckevei sportoló nagyon komolyan veszi a sportágat, fakitermelő vállalkozása napi teendői mellett rengeteget edz. Persze a többiekről is elmondható, hogy gyakorlatilag hobbiból, szabadidejükben edzenek.

10347086_682727145131976_2533789675200754161_n

Az idei bajnokságot a Karádi Falunap keretein belül rendezik a Somogy megyei Karádon, a Balatontól félórányira, ahol 12 sportoló küzd majd a bajnoki címért. Az első fordulóban négy versenyszámban, kettesével vonulnak színpadra a versenyzők, az alábbi párosításban: Hamvasi Ferenc – Pankotai Zoltán Tarjányi Mihály – Bakó Norbert Ollé Péter – Gerőcs János Bakó András – Bozsó Zoltán Gyapjas Norbert – Rittlinger Róbert Strubel József – Juhász István Az első forduló négy versenyszáma az álló rönk-hasítás (standing block), széria láncfűrészes darabolás (stock saw), kézi vonófűrészes vágás (single buck) és fekvő rönk-hasítás (underhand chop) lesz. Ebből a körből már csak a legjobb hat sportoló jut a döntőbe, ahol a versenyszámok királyának nevezett ugródeszka (springboard) számban kell összecsapniuk a bajnoki címért. A versenyben használt farönköket az egyenlő esélyek miatt sorsolás útján kapják a versenyzők. A sorsolás 12:00 órakor kezdődik, maga a verseny pedig 14:30-kor. (hosszabbitas.hu) erdomezolike