Szarvasbőgés külföldi vadászvendégek nélkül? Vészforgatókönyvre van szüksége a vadgazdálkodóknak

A rossz hírek ellenére is jó hangulatban zajlott a már hagyományosnak mondható Zalai Vadászati Évadnyitó a Sohollári-völgyben. A rendezvény ezúttal az Országos Vadásznap szerepét is betöltötte. Így aztán nem véletlen, hogy nagyon sokan látogattak ki a programokra. A szakmai beszélgetések egyik fő témája azonban a koronavírus miatt bevezetett határzár volt, hiszen szeptember 1-jétől külföldi vendégeket a vadásztársaságok, erdőgazdaságok sem fogadhatnak. Az őzbak szezon után tehát a bőgési időszak is nehéz lesz az ágazat számára.
Szarvasbőgés külföldi vadászvendégek nélkül? Vészforgatókönyvre van szüksége a vadgazdálkodóknak
"Zalaegerszeg városával tavaly elhatároztuk, hogy a 2021-es Vadászati Világkiállítás előtt egy esztendővel nálunk legyen az Országos Vadásznap. Úgy gondoltuk, hogy ez megfelelő alkalom arra, hogy megmutassuk megyénk értékeit a magyar vadásztársadalomnak. Emellett cél volt, hogy egy méltó rendezvénnyel készítsük elő a 2021-es eseményeket" - fogalmazott az Erdő-Mező kérdésére Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója a helyszínen.

Vészforgatókönyvre lesz szükség

A szakembert természetesen a koronavírus miatt kialakult helyzetről is kérdeztük, hiszen szeptember 1-jétől külföldiek csak különleges helyzetben léphetnek át a magyar határon. Ez pedig azt is jelenti, hogy a vadászatok jelentős részét vissza kell mondani. "A határzár időpontja egybeesik a gímszarvas-szezon kezdetével. Mindenki elkerülte volna, de valahol tudható volt, hogy előbb-utóbb ez be fog következni. Minden tehetségünket össze kell most szednünk, hogy vészforgatókönyvet állítsunk össze. Az árbevételek jelentős részét a Dunántúlon a gímszarvas adja, és ennek pótlására mindenképpen kell valamilyen lehetőségeket keresni" - fogalmazott az állami erdőgazdaság vezérigazgatója. 20120927-szarvas-szarvasboges3 Az Erdő-Mező erdészeti portálnak Rosta Gyula hozzátette: "ha kicsit megkésve is, de augusztusra minden korábbi, évek óta visszatérő vendégünk jelentkezett, a korábbi időszakokhoz képest 90 százalékos foglaltságunk volt". Ezt az eredményt vágta keresztbe a koronavírus, és a bevezetett határzár.

Elég lesz a belföldi vadászvendég?

A hagyományos turizmus esetében a tavaszi problémákat tudta enyhíteni a belföldi kereslet, amire jó példa a Balaton és környéke. A vadgazdálkodók is csak hasonlóban bízhatnak, hiszen sok magyar vadász tervezett külföldi utakat, amik helyett most a hazai vadászterületek lehetnek az új célpontok. "Természetesen kínálkozik a lehetőség, hogy a belföldi vadászvendégek érdeklődését próbáljuk felkelteni. Azok, akik netán ebben az időszakban éppen külföldre szerettek volna menni, az arra szánt összeget, reméljük, nálunk, a mi szolgáltatásainkra költik el belföldön. Ez igen nagy segítség lenne számunkra. Ha 100 százalékig nem is pótolná a kiesett árbevételt, nagy segítség lenne, enyhítene a gondjainkon" - fogalmazott Rosta Gyula. szarvasboges Szeptember elsején tehát a szokott időpontban, de rendhagyó módon kezdődik meg a vadászati szezon a bőgéssel. A külföldi vendégek ezúttal biztosan elmaradnak a koronavírus miatt, így a bevételek jelentős csökkenésére is számítani lehet. A jövő pedig továbbra is sok kérdést vet fel, aminek megválaszolására még várnia kell az ágazatnak. (Gribek Dániel - Erdő-Mező Online)